PERFORACIJE

Nečastive Brune Isakovića premijerno u petak u ZKM-u

24.06.2015 u 19:41

Bionic
Reading

Plesna predstava autora i koreografa Brune Isakovića "Nečastive", koja se nastavlja na istoimeni solo toga autora sad proširen na čitav izvođački ansambl, premijerno će biti prikazana u petak u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) kao dio festivala izvedbenih umjetnosti Perforacije.

Predstava je nastala u suradnji autora i izvođača Studija za suvremeni ples iz Zagreba i međunarodnih plesnih umjetnika iz SAD-a, Švedske i Srbije.

Kako se ističe u najavi, Isaković u njoj stvara "slojevit i osjetljiv svijet koji istražuje transformacije tjelesnosti izvođača, nadilazi tjelesni pokret, te preispituje odnose između umjetnika i gledatelja".

"Nečastive" se u svojem proširenom izdanju za veći ansambl nastavljaju na metodu i principe scenskog pokreta koje je Bruno Isaković razvio tijekom produkcije istoimenog sola, a koji je tijekom 2013. i 2014. izvodio dvadesetak puta širom svijeta, od Europe, Azije do Sjeverne i Južne Amerike.

"Razvijeni fizički mehanizmi temelje se na suodnosu disanja i fizičke tenzije te načinu na koji oni prožimaju tijelo u svakom trenutku. Predstava postavlja te dvije organske funkcije u izvedbeni moment, te ih stupnjevanjem njihove međuovisnosti radikalizira, sukobljava i ponovno neutralizira, dok se pod utjecajem stvorenih odnosa uvjetuju daljnje preobrazbe izvođača", dodaje se u najavi.

Predstavu izvode Branko Banković, Željko Drmić, Dina Ekštajn, Kaia Gilje, Hanna Hellstroem, Lana Hosni, Ana Mrak, Ilija Surla, Ana Vnučec, Bosiljka Vujović Mažuran i Mia Zalukar.

Isaković je autor koncepta i koreografije te je također oblikovao video, dok oblikovanje svjetla potpisuje Aleksandar Čavlek.

Predstava je nastala u produkciji Festivala Perforacije/Domino i Studija za suvremeni ples iz Zagreba. Partner projekta je Zagrebačko kazalište mladih, a rezidenciju su podržali Be SpectACTive!, zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture RH.

Bogat program Festivala Perforacije

Festival Perforacije ove se godine održava od 13. do 29. lipnja u Rijeci, Splitu i Zagrebu a donosi više od dvadeset novih produkcija u kojima se publikama predstavlja pedesetak umjetnika s područja plesa, kazališta i performansa.

Zagrebački dio festivala traje od 25. do 29. lipnja a usmjeren je na autorski rad, eskperimentiranje i propitivanje raznih modela postavljanja izvedbe na scenu, te donosi ukupno pet premijera renomiranih imena izvedbene scene.

Uz Isakovića, zagrebačkoj će se publici predstaviti novi radovi BADco-a, "Stranac", predstava koja se bavi istoimenim romanom Alberta Camusa "otvarajući paradigmatske teme i slike tog literarnog remek-djela"; Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo "Slučaj Planinšak", Martine Nevistić "Horizont događaja", te mlade plesne umjetnice Ine Sladić "#sveštotrebateznati (Dirty Dollhouse)".

Uz ples, važan segment programa posvećen je i performansu, s petnaestak site-specific izvedbi u sklopu Noći performansa u subotu 27. lipnja u sva tri grada, gdje će se predstaviti autori poput Siniše Labrovića, Tamare Bilankov, Josipe Bubaš, Marka Milića i mnogih drugih.

Festival godinama surađuje s brojnim europskim partnerima u okviru mreže Imagine 2020 koja podupire umjetnički rad posvećen uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, pa je tako ta tema i jedna od središnjih festivalskih preokupacija.

Projekt nastao kroz Imagine 2020. najavljen kao jedan od zanimljivijih je "Radni stol" Novozelanđanke Kate McKintosh, koji otvara zagrebački dio festivala 25. lipnja u foajeu Kina SC, "participativna instalacija u kojoj se posjetitelj sam navigira kroz seriju prostorija od kojih se sastoji instalacija".

Na festivalskom programu je i "Invazivna večera" 26. lipnja, "događaj koji promovira ukusni pristup pokušajima kontrole invazivnih vrsta te spaja u pozitivnom svjetlu naizgled nespojivo: gastronomiju i zaštitu prirode".

Tu je i program za najmlađe u izvedbi Teatra Poco Loco "Djed i najveća repa u svemiru", a posljednje u programu je 29. lipnja predstavljanje koncepata nastalih u sklopu rezidencijalnog programa udruge Domino - performansi i koreografska istraživanja Zrinke Užbinec, Zrinke Lukčec i Mile Pavićević.