DUGOMETRAŽNI PRVIJENAC

'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić u paralelnom programu Venecije

26.07.2016 u 21:04

Bionic
Reading

Debitantski dugometražni igrani film 'Ne gledaj mi u pijat' redateljice Hane Jušić uvršten je u 'Dane autora', paralelni program 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji se održava od 31. kolovoza do 10. rujna

Hrvatski je film uvršten među jedanaest pomno odabranih naslova koji se odlikuju inovativnošću i originalnošću, u program koji je pokrenut 2004. po uzoru na '15 dana autora' filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

'Ne gledaj mi u pijat' film je o odrastanju i obiteljskim odnosima, u čijem je središtu Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji.

'Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj'.

Po riječima redateljice, kako prenosi HAVC, taj je film planirala snimiti otkad se odlučila baviti režijom. 'Uvijek sam htjela napraviti film o junakinji koja bi bila pomalo androgina i koja na prvi pogled djeluje slabo, ali zapravo u sebi nosi neku snagu, i tako je nastala Marijana, glavni lik', kazala je.

Objasnila je kako je obitelj glavne junakinje nastala 'iz njezina imaginarija pomaknutih, pomalo karikaturalno-grotesknih likova', dok je u pozadini Šibenik sa svojim specifičnim mentalitetom.

'Film je iskren i drago mi je da ga je netko prepoznao kao takvog', napomenula je Jušić, autorica nekoliko zapaženih kratkometražnih igranih filmova prikazanih na brojnim filmskim festivalima ('Zimica', 'Terarij', 'Da je kuća dobra i vuk bi je imao').

Uz režiju, Jušić potpisuje scenarij filma koji je sniman prošle jeseni u Šibeniku. U fazi projekta sudjelovao je na radionicama Torino Film Laba, Script & Pitch i Framework, a u postprodukciji predstavljen u programu Work in progress cijenjenog koprodukcijskog foruma Les Arcs Coproduction Village.

U glavnoj je ulozi Mia Petričević, diplomirana arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, dok je poznatoj kazališnoj glumici i spisateljici Arijani Čulini to debitantska uloga na filmu.

Direktorica fotografije je Jana Plećaš, montažer Jan Klemsche, a producentica Ankica Jurić Tilić (produkcijska kuća Kinorama), koja je izrazila zadovoljstvo što će film svjetsku premijeru imati u Veneciji, gdje su u protekle dvije godine s uspjehom predstavljeni i filmovi Dubravke Turić te Ognjena Sviličića.

'Osim Hanine izuzetne autorske vještine i svježeg pristupa razlog pozivu u Veneciju je i nevjerojatno snažan glumački postav', ocijenila je. 'Naši glumci su ostvarili zaista izvrsne uloge i jedva čekam da hrvatska publika dobije priliku vidjeti koliko su fantastično utjelovili likove koje je Hana napisala', dodala je.

Koproducenti su danska kuća 'Beofilm' te Hrvatska radiotelevizija, razvoj i proizvodnju podržao je HAVC, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages. Međunarodni prodajni agent je poljska kuća New Europe Film Sales.

Novi uspjeh domaćeg filma komentirao je i Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a. 'Blještav, opasan film o patrijarhatu kojeg, zbog općeg klonuća muškog roda, provode žene. A i koncept produkcije je tu negdje, pogledajte tko je režirao, snimao, producirao. Znali smo da je Venecija mjesto za ovaj šibenski film, koji miriši na luku i nevolju i mladost u stupici. I ostvarilo se, Hrvati na Lidu, treću godinu za redom', kaže Hribar.

U sklopu 'Dana autora' (Giornate degli autori) prikazat će se jedanaest dugometražnih filmova, od kojih su njih sedam režirale žene. Ranijih godina ondje su prikazani filmovi Fatiha Akina, Denisa Villeneuvea, Adriana Sitarua, Laurenta Canteta, Kima Ki-duka, Gorana Paskaljevića, Danisa Tanovića, Jafara Panahija.

Program 'Dani autora' dodjeljuje više nagrada (Venice Days Award - nagrada žirija, BNL People's Choice Award - nagrada publike, Label Europa Cinemas), dok svi debitantski filmovi koji se prikazuju u bilo kojem programu Mostre konkuriraju za nagradu Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future.