PODIJELJENA OBITELJ

Nastavak istrage o smrti Pabla Nerude

31.12.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Unatoč tome što su toksikološki nalazi potvrdili da je čileanski pjesnik preminuo prirodnom smrću, njegov vozač i članovi obitelji zahtijevaju daljnju istragu ustrajući da su Pabla Nerudu ubili agenti Pinochetova režima

Članovi obitelji jednog od najvećih pjesnika 20. stoljeća osporavaju forenzičke toksikološke nalaze obavljene nakon ekshumacije tijela čileanskog slavnog pjesnika koji ukazuju na to da ipak nije bio ubijen, na što su mnogi sumnjali od njegove smrti 1973. Pablo Neruda umro je samo nekoliko dana nakon vojnog udara 11. rujna 1973., kada je svrgnut s vlasti čileanski socijalistički predsjednik Salvador Allende i uspostavljena brutalna diktatura Augusta Pinocheta. Smatra se da je tijekom 17 godina diktature ubijeno oko 3.000 ljudi.

Pjesnikov nekadašnji vozač izjavio je da su Pinochetovi agenti iskoristili Nerudinu bolest kako bi mu injekcijom ubrizgali otrov dok je ležao u bolnici u Santiagu.

Nerudini posmrtni ostaci ekshumirani su u travnju i analizirali su ih međunarodni i lokalni stručnjaci. Nakon sedam mjeseci testova, u studenome je objavljeno da u tijelu nisu pronađeni tragovi otrova. Petnaest vrhunskih forenzičara u Čileu, Americi i Španjolskoj obavljali su istraživanja na posmrtnim ostacima te su zaključili da je pjesnik umro od raka prostate.

'Nismo našli forenzičke dokaze koji bi potkrijepili mišljenje da je Pablo Neruda umro neprirodnom smrću', rekao je Patricio Bustos, čelnik odjela za forenziku ministarstva pravosuđa. Forenzičari su izjavili da su učinili sve kako bi utvrdili je li Neruda otrovan.

Članovi Nerudine obitelji zahtijevaju da se nastavi istraživanje jer nisu uvjereni u istinitost forenzičkih rezultata. No i oni su podijeljeni u mišljenjima.

Jedan od Nerudnih nećaka, Rodolfo Reyes, zahtijeva nastavak istrage.

'Moramo nastaviti istraživati, ovo je samo početak', kazao je Reyes koji je napomenuo da će zatražiti od Maria Carozze, čileanskog suca zaduženog za slučaj, dodatne testove zbog mogućih tragova otrovnog gasa sarina i talija. Sudac je potvrdio da je ta mogućnost još otvorena.

'Ovaj izvještaj ne znači da je istraživanje na slučaju završeno, i postoji dodatna opravdan sumnja za nastavak istrage', zaključio je Nerudin nećak.

Za razliku od njega, drugi nećak, Bernardo Reyes ostaje uvjeren da je njegov slavni rođak umro prirodnom smrću.

Tako i četiri desetljeća nakon smrti, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, kojemu je pravo ime bilo Ricardo Eliezer Neftali Reyes Basoalto, pjesnik, diplomat i važan politički aktivist tijekom turbulentnog vremena u Čileu, ostaje u centru javnosti i intriga.