ZGRADA FERIMPORTA

Napokon počelo obnavljanje Muzičke akademije

15.09.2009 u 11:28

Bionic
Reading

Nakon što je u lipnju ove godine potpisan ugovor od 123 milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade Ferimporta na Trgu maršala Tita u Zagrebu u koju će useliti Muzička akademija, započeli su i radovi na zgradi koji bi, prema planu, trebali trajati dvije godine

Dobivanje dozvola za početak radova na zgradi Ferimporta trajalo je dvije godine, što je usporilo realizaciju projekta. Tajnik Muzičke akademije Boris Bernik ipak vjeruje da će Akademija dobiti svoj prostor u predviđenom, dvogodišnjem roku.

'Priča oko Akademije traje još od 2000, a 2003. raspisan je arhitektonski natječaj. Nadamo se da će zgrada biti gotova u roku, jer radovi idu prema dinamičkom planu. Izvođač je u prostor ušao 30. lipnja. Par mjeseci prekoračenja roka neće igrati neku ulogu', rekao je Bernik dodavši da će Akademija useljenjem u zgradu Ferimporta dobiti tri do četiri puta veći prostor od onog u kojem je sada.

Dovršetkom prostora na Trgu maršala Tita Akademija će nakon 88 godina dobiti svoj jedinstveni prostor od 12 tisuća metara kvadratnih. Idejno rješenje potpisuje arhitekt Milan Šosterić, a izvođač radova je tvrtka Megrad građenje. U 123 milijuna kuna, koliko je težak ugovor o rekonstrukciji, nije uključeno unutarnje opremanje i glazbeni instrumentarij.

Oko polovice sredstava osigurali su Sveučilište u Zagrebu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a drugu polovicu Grad Zagreb. Podsjetimo, zgradu Ferimporta Grad je kupio 2003. plativši za nju 30 milijuna kuna tvrtki u stečaju.