rmn

TPORTALOVa nagrada

Napetost je na vrhuncu: Tko od ovih petero pisaca osvaja 10 tisuća eura i audioizdanje romana?

  • Bojan Stilin
  • Zadnja izmjena 17.06.2024 15:57
  • Objavljeno 17.06.2024 u 14:54
Bionic
Reading

Još samo jedan dan ostao je do sedamnaeste dodjele tportalove književne nagrade. Aktualni romani petero finalista - Magdalene Blažević, Damira Karakaša, Kristiana Novaka, Marka Tomaša i Tee Tulić - u završnici su utrke za nagradu od 10 tisuća eura i audioknjigu u izdanju Book&zvooka

O pobjedniku će odlučiti žiri književne nagrade tportala, kojim predsjeda prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, a čine ga još kroatistica Andrea Milanko, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist Boris Jokić. Oni su među pedeset i jednim prijavljenim romanom prvo odabrali jedanaest polufinalista, a potom u žestokoj konkurenciji odabrali pet najboljih romana koji su ušli u finale.

Proteklog tjedna predstavili smo finaliste kroz kratke videointervjue u kojima ste mogli upoznati njihov lik i djelo te čuti njihovo tumačenje djela zbog kojih su došli u uži izbor i imaju priliku osvojiti nagradu.

Tako Magdalena Blažević svoju 'Sezonu berbe' opisuje kao 'ljubavni roman, ispripovijedan glasovima majki i kćeri koje se obraćaju ljubavnicima, ali također i roman o poetici napuštenih prostora, o iseljavanju, ratovima i nemogućnostima da se prevladaju traume'.

Damir Karakaš je treći put u finalu tportalove nagrade s 'Potopom', a opisuje ga kao 'knjigu o mladosti' u kojoj se tematski ponovo vraća Lici. 'Nema razloga da bježim od Like, to je kao da bježim od sebe. Tolstoj kaže - ako dobro pišeš o svom selu, kao da si opisao cijeli svijet', kaže pisac.

'Dok smo bombardirani irelevantnim informacijama o tome tko je skinuo kile, a tko izvalio kakvu glupost u reality showu, među nama ima čestitih i časnih ljudi koji guraju svoje male revolucije, bore se protiv sustava stostruko jačih od njih i u tome su često sami. Moje je da iznesem priču onih koji nisu u stanju učiniti to za sebe', kaže Kristian Novak o svojem 'Slučaju vlastite pogibelji', trećem romanu zaredom s kojim ulazi u finale tportalove nagrade.

Kako bi nam objasnio tko je Maja iz 'Knjige za Maju', Marko Tomaš poslužio se semantikom, podsjetivši da riječ 'maja' u arapskoj i hebrejskoj tradiciji označava riječ za izvor, odnosno za rijeku, dok u indijskoj tradiciji ista ta riječ znači 'iluzija'. 'Formom romana pokušao sam oponašati traumatsko sjećanje', kaže Tomaš, podsjećajući na još jedno dublje značenje, ovoga puta iz njemačkog, jezika u kojem riječ Traum znači - san.

'Strvinari starog svijeta' Tee Tulić, među ostalim, tematiziraju odlazak bliskih i za što se nakon toga uhvatiti. 'Mrtve treba otpustiti. Paradoksalno, to otpuštanje donosi nam mogućnost da se uhvatimo za ljubav koju osjećamo za njih. Tugu treba prigrliti, a kad se iščistimo, osjećamo zahvalnost za vlastiti život', kaže spisateljica.

Pet autora borit će se za jedinu domaću književnu nagradu koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku te izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj. Uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj ove nagrade je promocija izdavaštva, zbog čega od 2022., u skladu s trendovima u toj branši, osiguravamo i audioizdanje pobjedničkog romana.

  • +12
Book&zvook Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Za audioizdanje su zadužene Ljubica Letinić i Lana Deban, dvojac koji stoji iza platforme Book&zvook. Tijekom pet godina rada one su ozvučile stotinu knjiga, a njihovu aplikaciju preuzelo je 30 tisuća korisnika. Intervju s ekipom Book&zvooka pročitajte ovdje.

Sve ostale informacije pronađite na podstranici tportalove književne nagrade.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal