'OSKRVNUTA' ZASTAVA

Najnovija Banksyjeva provokacija uzbunila čelnike Europske unije

09.05.2017 u 11:04

Bionic
Reading

Slavni britanski crtač grafita svojim se novim muralom, koji je preko noći osvanuo u doverskoj trajektnoj luci, dotakao sve bližeg izlaska Velike Britanije iz Europske Unije

Dok se Ujedinjeno Kraljevstvo sprema za prijevremene parlamentarne izbore u lipnju i pregovore o Brexitu s Bruxellesom Banksy je najnovijim muralom podsjetio Britance na skori oproštaj od Europske unije. Naime, predstavnici slavnog grafitera potvrdili su kako je upravo on autor grafita u trajektnoj luci u Doveru koji prikazuje zastavu EU s jednom zvjezdicom 'u nestajanju'.

Naime, Dover je glavna luka odakle idu trajekti za francuski Calais gdje su posljednjih mjeseci također znali osvanuti provokativni Banksyjevi grafiti.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Jedan od posljednjih većih Banksyjevih projekata je financiranje i uređenje hotela Walled Off u Betlehemu u Palestini. Banksy ga je predstavio kao 'hotel s najlošijim pogledom na svijetu'. Svaka od 10 soba hotela  gleda u zid visok 10 metara, koji dijeli Izrael i Palestinu, i to s s udaljenosti od nekoliko metara. Interijer hotela također krase mnogi Banksyjevi crteži, a među najzanimnmljivijima je portret Krista s točkom lasera uperenom u čelo i s dronovima iznad glave, kao i grafit na kojem se izraelski vojnik i Palestinac tuku jastucima.

Banksyjev drugi ambiciozni projekt, koji je privukao veliku pažnju javnosti,bio je zabavni park Dismaland u Somersetu  2015. godine. Park je bio ciničan prikaz Disneylanda, a privukao je 150 tisuća posjetitelja u  pet tjedana koliko je bio otvoren.