ROBERT MONTGOMERY

'Banksy umjetnosti pisanja' gostuje u Zagrebu

03.03.2016 u 15:46

Bionic
Reading

Škotski konceptualni umjetnik Robert Montgomery, čije umjetničke instalacije krase stihovi sa snažnim porukama kojima nastoji svijet učiniti boljim mjestom, gostovat će 10. ožujka u sklopu projekta #poetryforchange u zagrebačkom Kulturnom informativnom centru

Montgomeryjevo gostovanje u Zagrebu vezano je uz najavu obilježavanja Međunarodnog dana poezije 21. ožujka, kada će se u Hrvatskoj i još 30-ak zemalja provoditi aktivnost 'Platite kavu stihovima'.

Riječ je o akciji Julius Meinla na Međunarodni dan poezije, kada svatko tko u sebi otkrije kreativca i napiše stih istim može platiti kavu ili čaj.

Škotski umjetnik i pjesnik Robert Montgomery svoje provokativne poruke širi kroz instalacije na neočekivanim urbanim mjestima, poput zračne luke Tempelhof u Berlinu, u vrtovima Louvrea, poznatoj C24 galeriji u New Yorku te pod mostovima u istočnom Londonu. Njegov rad je toliko impresivan da ostaje u sjećanju i dugo nakon što je fizički uklonjen.

Zbog načina izražavanja često nazivan i text art Banksy, Robert čini poeziju relevantnom u svakodnevnom životu. Koristeći nove medije, njegovi radovi pojavljuju se na bilbordima, svjetlosnim i gorućim skulpturama, omogućavajući mu prenošenje poruka u širem smislu. Njegov osebujan, moderan i autentičan rad obuhvaća elegantne riječi u oskudnoj prezentaciji, a uživa veliku pažnju i na internetu i društvenim mrežama.

Montgomery vjeruje da je digitalni prostor koristan medij za poeziju koji joj povećava učinak, dopuštajući joj da putuje, transformira se, demokratizira i osuvremeni.

Vidjevši u njemu silu s kojom treba računati u svijetu umjetnosti i zbog zajedničke želje da svijet promijene poezijom, Julius Meinl ga je angažirao za promoviranje projekta #poetryforchange, u sklopu kojega će Montgomery 10. ožujka sa svojim stihovima gostovati u KIC-u.

Na sebi svojstven način u KIC-u će se izraziti i naš poznati grafiter Slaven Kosanović Lunar, a društvo će im praviti i Emil Matešić, konceptualni umjetnik i ravnatelj KIC-a. Domaćin druženja zakazanog u 11 sati poznati je radijski voditelj i komičar Luka Bulić