T-HTNAGRADA@MSU.HR

Najbolje od hrvatske suvremene umjetnosti u knjizi

23.11.2013 u 14:05

  • +5

Promocija knjige T-HTnagrada@msu.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bionic
Reading

U povodu višegodišnje uspješne suradnje Hrvatskog Telekoma i Muzeja suvremene umjetnosti, predstavljena je knjiga T-HTnagrada@msu.hr koja donosi pregled najboljih radova hrvatskih suvremenih umjetnika koji su se odazvali natječaju

Na predstavljanju knjige T-HTnagrada@msu.hr održanom u Muzeju suvremene umjetnosti, govorili su v.d.ravnateljice MSU-a Snježana Pintarić, predsjednik uprave i glavni direktor Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić, viša kustosica Iva Rada Janković i kustosica i umjetnička menadžerica Vanja Žanko.

Na samom početku predstavljanja Snježana Pintarić izrazila je zadovoljstvo suradnjom MSU-a i Hrvatskog Telekoma, koja ulazi u šestu godinu te je rezultirala s pet izložbi.

'Kompanija Hrvatski Telekom već šest godina pomaže programe Muzeja suvremene umjetnosti. Ipak, ono što je najprepoznatljivijie jest godišnja nagrada i izložba T-HTnagrada@msu.hr', rekla je Pintarić zaključivši da je dosad predstavljeno oko 200 umjetnika.

'Nagrade su jedan od načina prikupljanja djela recentne hrvatske scene te tako obogaćujemo muzejsku zbirku', rekla je Pintarić.

Kustosica Vanja Žanko kazala je da je MSU oduvijek bio centar istraživanja te se posebno osvrnula na partnerstvo javnog i privatnog, što je, smatra, rijedak takav slučaj te bi voljela vidjeti više takvih partnerstava.

'Iako je nerijetko bilo kritizirano u umjetničkim krugovima, ono pruža mogućnost stvaranja nevjerojatnih projekata', rekla je naglasivši da pruža ogroman potencijal promjene.

Viša kustosica MSU-a Iva Rada Janković, autorica teksta predgovora, kazala je da je dužnost pisanja tog teksta bila izuzetan izazov, budući da je posrijedi bilo oko 170 radova.

Bilo se teško odlučiti odakle krenuti u taj izazov. Uzmemo li u obzir činjenicu da svi ti radovi odabrani od žirija mogu dati sukus posljednjih šest godina suvremene umjetničke scene, dati odgovor što je ta scena te ljudima pokušati objasniti koja je misija suvremene umjetnosti, rekla je Janković.

Neobično važnim smatra što su slike radova u knjizi popraćene tekstovima koji u suvremenoj umjetnosti omogućavaju komunikaciju s djelom, jer je estetsko prešlo u etičko.

Glavni direktor Hrvatskog Telekoma Ivica Mudrinić zahvalio je na mogućnosti koja je ovom suradnjom pružena Hrvatskom Telekomu, osvrnuvši se na dodirne točke gospodarstva koje privređuje i umjetnosti koja pomiče granice.

'Prožimanje i međuovisnost je sveprisutna, a gospodarstvo, koje treba omogućiti gorivo društvu, ovisi o umjetnosti. Hrvatski Telekom bez inovativnosti i kreativnosti ne bi bio ono što jest. Sve inovacije vuku korijen iz umjetnosti. To je vrlo prirodna suradnja koja itekako ima smisla', rekao je.

Ivica Mudrinić najavio je i novi natječaj T-HTnagrada@msu.hr koji je otvoren od danas sve do 31. prosinca ove godine te pozvao suvremene umjetnike na sudjelovanje.

Predstavljanje publikacije pratili su i finalisti prošlogodišnjih natječaja Damir Bartol Indoš i Dan Oki.

Indoš, laureat T-HTnagrade@msu.hr 2012. godine, nagradu je istakao kao za njega vrijedno umjetničko priznanje te zaključio kako nema razloga da mladi umjetnici zaobiđu ovaj natječaj.

Dan Oki, koji je 2011. osvojio drugu nagradu, natječaj je također toplo preporučio, istaknuvši da je jedini takve vrste te šaljivo dodavši da je zahvaljujući njemu otkupio stan.