IZBOR FINANCIAL TIMESA

Najbolje nove knjige o ekonomiji i biznisu

04.01.2013 u 09:50

Bionic
Reading

Među listama najboljih knjiga protekle godine može se naći i ona Financial Timesa, koji je svojim čitateljima preporučio najbolja djela ekonomske i poslovne tematike, među kojima je i povijest nove industrijske revolucije, ali i nova knjige nobelovca Paula Krugmana

S obzirom na veliku ekonomsku krizu u kojoj se nalaze Europa i Amerika, nije uzaludno obratiti pažnju na knjige koje se bave ekonomskim i poslovnim temama, a koju su obilježile proteklu godinu. To se najbolje može učiniti ako se pogleda izbor najboljih knjiga prema dnevnim novinama Financial Times, koje redovito čita svjetska poslovna elita, od industrijalaca do bankara. Financial Times je svoje književne favorite iz 2012. podijelio u više kategorija, među kojima se nalaze i umjetnost, sport i znanost, no najviše pozornosti svakako treba obratiti na naslove iz područja ekonomije i biznisa, koje s jedne strane opisuju suvremene fenomene globalnog kapitalizma, a s druge otkrivaju njegovu turbulentnu povijest.

Među izdvojenim naslovima se, između ostalih, nalazi i knjiga 'Why Nations Fail' autorskog dvojca Darona Acemoglua i Jamesa Robinsona, koji su se pozabavili 'porijeklom moći, napretka i siromaštva', kako glasi podnaslov ovog djela. Acemoglu i Robinson su prvo obavili petnaest godina istraživanja te se pozabavili raznolikim ekonomskim i društvenim teorijama od Maxa Webera do Jeffreyja Sachsa, a rezultat je 'hrabra, ambiciozna i fascinantna knjiga', smatra FT. Preporučena je i knjiga 'Plutocrats' Chrystije Freeland, bivše urednice FT-a, koja je svoje novinarsko iskustvo pretočila u priču o novim svjetskim superbogatašima. Freeland naročito 'upozorava na rizik stvaranja nove nasljedne elite koja je odvojena od ostalih građana'.

Profesor na Yale School of Managementu Gary Gorton je pak analizirao nepripremljenost svijeta za ekonomske krize u knjizi 'Misunderstanding Financial Crises', u kojoj posebice kritizira kolege ekonomiste za, do prije par godina vladajuće, stavove o tome kako Ameriku više nikad ne može pogoditi sistemska kriza. Njegov kolega s Princetona Paul Krugman, ujedno i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, u 'End This Depression Now!' se pak snažno založio za kejnzijanski odgovor na aktualne krizu, u knjizi koju inače neoliberalni Financial Times opisuje 'briljantnom analizom'.

Među knjigama koje se bave biznisom, urednike Financial Timesa posebno je oduševila svojevrsna biografija korporacije ExxonMobil, naslovljena 'Private Empire'. Novinar Steve Coll napisao je razotkrivajuće djelo o 'velikom utjecaju Exxona diljem svijeta', od njihove korporativne centrale u Teksasu, preko lobiranja u Washingtonu, pa sve do 'politički toksičnih naftnih polja Ekvatorijalne Gvineje'.

Primjer boljeg kapitalizma se pak može naći u knjizi 'Standing on the Sun' Christophera Meyera i Julije Kirby, koji su istražili utjecaj novih pojava u svijetu biznisa na njegov globalni razvoj. Autori smatraju da neprofitne organizacije, hibridne tvrtke i mreže biznisa stvaraju novu i bolju vrstu kapitalizma za 21. stoljeće te cijelu tematiku 'promatraju iz mnogo šire perspektive nego većina autora ovakvih knjiga'.