postavljen rekord ukupne prodaje

Najbolja aukcija likovnih umjetnosti u povijesti Hrvatske

12.06.2024 u 12:19

Bionic
Reading

Sinoć je zabilježen povijesni trenutak za hrvatsko tržište umjetnina. Artmarkova Ljetna aukcija 2024., nakon tri sata i deset minuta neprekidne dražbe, postavila je rekord ukupne prodaje u iznosu od preko 250.000 eura. Ukupno 108 lotova, u dvorani ispunjenoj s više od 150 ljubitelja i kolekcionara umjetnosti, više od 35 pobjedničkih palica i ukupno 100 licitatora

Oboren je i rekord broja prodanih umjetničkih lotova, 60 od 108, što potvrđuje stabilnost i uzlazni trend stope dodjele lotova.

Ovaj izvanredan rezultat predviđa zanimljivu i uzbudljivu budućnost hrvatskom tržištu umjetnina, za koje stručnjaci iz Artmarka vjeruju da ima veći potencijal na nacionalnoj, regionalnoj pa čak i europskoj razini, s obzirom na već potvrđenu tržišnu vrijednost nekih od njegovih 'stupova' s međunarodnim priznanjem, poput Ivana Meštrovića, Vlaha Bukovca, Dušana Džamonje ili srpskog umjetnika Milana Konjovića.

Vrhunac večeri bila je izvanredna prodaja slike Vlaha Bukovca 'Meditacija (Jelica Bukovac)', koja je postala najveća zabilježena transakcija našeg slavnog slikara unutar Hrvatske, nadmašivši maksimalnu procjenu od 60.000 eura I dostigavši iznos od 65.000 eura. Još jedna značajna dodjela je prodaja 'Dječjih igara' Miljenka Stančića za 13.000 eura, što je najveća javna transakcija Stančićevog djela u posljednjih 7 godina. Njegov suvremenik, Ljubo Ivančić, također je ostvario izvrsnu transakciju od 10.000 eura za 'Misaoni krajolik', što je apsolutni rekord za ovog autora. Čarobni portret Mirka Račkog, 'Alegorija (Princeza)' jedno je od vrhunaca moderne umjetnosti sinoćnje aukcije. Ova muzejski vrijedna slika postigla je izvanrednu pobjedničku licitaciju od 9.000 eura.

Rekorder po broju prodanih lotova jednog umjetnika ponovno je Frano Šimunović, s četiri uspješne dodjele, uključujući rekordnu prodaju od 9.000 eura za 'Kameniti pejzaž', jedno od remek-djela hrvatske poslijeratne umjetnosti 1950-ih godina. Dušan Džamonja, majstor poslijeratne skulpture, imao je dvije izvanredne transakcije, jednu od 10.000 eura za “S-II, 84', skulpturu stvorenu 1984. godine, te betonski odljev 'MB-IX' nastao sredinom 1990-ih koji je osvojen za 6.500 eura. Najuzbudljivija licitacijska bitka večeri bila je ona za djelo Otona Glihe, 'Gromače XXIV' koja je imala 19 licitacijskih koraka između 7 kolekcionara, dostigavši zasluženu prodajnu cijenu od 6.500 eura, čime je postavljen apsolutni rekord za ovog umjetnika.

U drugoj polovici 2024. Artmark će organizirati prestižne aukcije Jesenske likovne umjetnosti i Zimske likovne umjetnosti, koje će, nadamo se, nadmašiti trenutne rezultate i još jednom dokazati legitimne nade za reorganizaciju i transparentnost hrvatskog tržišta umjetnina.

Sada je pravo vrijeme za ulaganje u hrvatsko tržište umjetnina i nacionalne simbole baštine, koji će najvjerojatnije povećati svoju tržišnu vrijednost, istovremeno se integrirajući u veće i sustavnije europsko tržište umjetnina!

U tijeku je post aukcijska prodaja u našoj galeriji Artmark na Strossmayerovom trgu 5, u centru Zagreba. Na post aukcijskoj prodaji je moguće kupiti ona djela koja nisu prodana na Ljetnoj aukciji. Djela će biti dostupna za kupovinu do 21. lipnja 2024.