8. SVIBNJA

Najavljeno prvo izdanje međunarodnog Festivala srednjoškolskog frankofonog kazališta u Zagrebu

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 07.05.2021 12:03
  • Objavljeno 07.05.2021 u 12:03
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

U subotu, 8. svibnja, održat će se prvo izdanje Festivala srednjoškolskog frankofonog kazališta u Zagrebu. Riječ je o projektu međugradske i međunarodne suradnje srednjih škola kao mjesta susreta učenika srednjih škola - zaljubljenika u kazalište, u francusku kulturu i francuski jezik. Uz izvedbe međunarodnih i domaćih srednjoškolskih dramskih skupina na francuskom jeziku, zamisao je mladima ponuditi priliku da kroz igru pristupe kreativnijem učenju jezika

Festival je nastao prema ideji mlade producentice Karle Abramović, studentice 2. godine Diplomskog studija produkcije izvedbenih i scenskih umjetnosti na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. On je ujedno i njezin završni ispit iz kolegija Diplomski projekt, a pod mentorstvom dr. sc. Snježane Banović, red. prof. art.

Cilj je festivala potaknuti i motivirati učenike srednjih škola da uče francuski jezik, kao i nastavnike da ga podučavaju kroz kazalište i glumu. Prvo izdanje zagrebačkog Festivala srednjoškolskog frankofonog kazališta prikazat će se putem društvenih mreža, dok će se u prostoru akademske Scene F22 u Frankopanskoj 22 snimati sama ceremonija.

Na Festivalu sudjeluju gimnazijalci iz Rumunjske, Italije, Crne Gore i Hrvatske, a žiri u sastavu profesionalaca iz područja kulture, obrazovanja i diplomacije (ataše za obrazovnu i jezičnu suradnju u Francuskom veleposlanstvu i u Francuskom institutu u Hrvatskoj Hugues Denisot, kazališna redateljica, spisateljica i redovita profesorica na Odsjeku produkcije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Snježana Banović, kazališni redatelj i snimatelj Kyril Rubinstein, umjetnička i kazališna pedagoginja Grozdana Lajić Horvat i kazališni redatelj Hrvoje Korbar), izabrat će između sedam prijavljenih skupina one najbolje.

Nositelj projekta je Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a partneri su Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, Francuski institut Zagreb i Hrvatska udruga profesora francuskog jezika (HUPF).

Festival možete pratiti putem live stream-a putem društvenih mreža festivala.