02.11.2022.

Najavljeno je vodstvo izložbom 'Izuzetna točka' Hrvoja Hiršla u Galeriji AŽ

31.10.2022 u 11:08

Bionic
Reading

Izuzetna točka Hrvoja Hiršla je izložba kojom ovaj renomirani autor mlađe generacije nastavlja svoj kontinuirani projekt Limit reprezentacije, a uključuje lasersku svjetlosnu instalaciju, posebno prilagođenu prostoru Galerije AŽ, te dvije serije sitotiskanih i digitalnih grafika, što se sveukupno sklapa u umjetnički ambijent koji multimedijskom cjelinom testira granice osjetilne percepcije i ograničenja reprezentacije kao modusa ljudskog doživljaja svijeta. A sve u mjerilu izložbe zamišljene kao svojevrsni rad u nastajanju koji se slobodno igra s upisanim i odaslanim prizorima i značenjima

Iz Galerije AŽ obavještavaju nas i o održavanju vodstva izložbom i to u srijedu, 2. studenoga 2022. u 18 h.

U nastavku prenosimo i pozivni tekst izložbe kustosa i likovnog kritičara Bojana Krištofića:

"Izložba je zamišljena kao svojevrsni rad u nastajanju ili otvoreni hardver koji se slobodno igra s upisanim i odaslanim prizorima i značenjima. 'Izuzetna točka' posjetitelje galerijskog prostora prvenstveno snažno angažira na vizualnoj razini, postavljajući od samog ulaska u zgradu AŽ intenzivnu osjetilnu situaciju, čiji središnji kružni motiv, odnosno izvor i ishod umjetnog, laserskog svjetla, priziva čitav niz kulturno-umjetničkih referenci i kolektivno upamćenih asocijacija, te mu značenje ni na koji način nije fiksirano, nego je pronalazak toga svjetlosnog ključa prepušten kreativnosti svakog posjetitelja ponaosob.

Svjetlosna se instalacija istodobno može razumjeti kao sofisticirani iskaz pozitivističkog svjetonazora u svijetu suvremene umjetnosti sretno združene s prirodnoznanstvenim, konkretno fizikalnim zakonitostima; ali se jednako tako može dopustiti da autor postavljanjem opisane ambijentalne situacije intuitivno ulazi u metafizičko polje, prepoznajući u rezultatu visoke funkcionalnosti stroja iskorak prema jasnom osjećaju spiritualnosti. Makar, ako ćemo nastaviti čitati dalje, crveni krug također s lakoćom odražava svoju simboličku pripadnost i geopolitičkom i ideološkom misaonom polju, no to je, poput ranije navedenih, tek jedno od brojnih mogućih tumačenja te neoborive prostorne prisutnosti, i zapravo sklonost za upisivanjem raznovrsnih značenja u tu pojavnost dovoljno govori o potrebi da se sustavima kroz koje obitavamo pošto-poto podari bilo koja koherentnost, upravo zbog limita reprezentacije što ih autor adresira svojim projektom. Čovjek teško može promatrati svijet mimo ograničenja koja su uvjetovana spregom njegovih bioloških datosti i kulturom evoluiranih logičkih postulata mišljenja i komunikacije, a Hrvoje Hiršl tu permanentno ambivalentnu poziciju koristi kako bi recipijente svoje umjetnosti naveo da se zapitaju što i kako zaista vide.

  • +21
Izuzetna točka Hrvoja Hiršla Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boris Cvjetanovic

Priča 'Izuzetne točke' se dodatno usložnjava njenim grafičkim širenjem u nastavku postava izložbe, o kojem se može primijetiti da, dovitljivo rabeći konačnu statičnost medija grafike (digitalne i analogne), nastoji fiksirati ljudima inače nevidljivo gibanje u splet silnica što još više jačaju intenzitet doživljaja autorovog preoblikovanja galerijskog prostora. Pa, ako umjetničku galeriju shvatimo kao laboratorijski prostor čiji je potencijal da uvijek iznova rekreira svijet u malom, tada ovaj, iz perspektive svog svemira mikroskopski pristup fizikalnim fenomenima, čovjeku omogućava da svoja ograničenja unutar njega sagleda u okruženju empatičnom prema neminovnoj vlastitoj konačnosti.

O umjetniku:

Hrvoje Hiršl je umjetnik, istraživač i dizajner. Njegovi umjetnički projekti su na razmeđi diskursa suvremene i medijske umjetnosti. Zanima ga otkrivanje skrivenih struktura i principa, te razvija strategije kako bi ih učinio vidljivima. Glavne teme su ograničenja medija, automatizacija, kompleksni sustavi i kibernetika. Njegov rad obuhvaća: zvučne, svjetlosne i interaktivne instalacije, slike i crteže, te tekstove. Godine 2012. bio je finalist Nagrade Radoslav Putar za najboljeg hrvatskog umjetnika u dobi do 35 godina starosti. Dobitnik je stipendija Crossing Parallels 2021. (Delft), Bildraum Studio 2021. (Beč), DordtYart Artists in Residence 2015. (Dordrecht), TRIBE Residency 2013. (Istanbul, Prag i Ljubljana) te Kulturkontakt Artists in Residence 2012. (Beč). Godine 2012. bio je sudionik izložbe Documenta 13 u Kasselu (Njemačka), kao dio programa AND AND AND. Bio je i jedan od predstavnika Hrvatske na Bijenalu dizajna u Londonu 2016. U 13 godina umjetničkog djelovanja imao je 17 samostalnih i više od 40 grupnih izložbi. Član je AR.S (algoresearch.systems) istraživačkog kolektiva i osnivač I'MM_ Media Lab-a u Zagrebu. https://hrvojehirsl.com/

Izjava umjetnika o radu:

"Izuzetna točka je točka u kojoj sustav počinje manifestirati svojstva koja do nedavno nisu bila prisutna. To je prijelaz iz karakterističnog, baznog stanja u egzotično stanje, prelazak u donedavno nepoznato, osjetljivi balans između faza, karakteristike koje nisu postojale, a naknadno su se pojavile.

Pitanja pojavnosti i karakterističnosti sustava sve su bitnija, a dotiču se i naše svakodnevice ― konstantne fluktuacije bez stabilne forme, nagle promjene bez fiksnog stanja. U trenutku kada se formalna svojstva gube i izmjenjuju po potrebi, što je to karakteristično? Što je to autentično, kada ono što vidimo više nije ono što je?" (Hrvoje Hiršl)

GALERIJA AŽ / ATELIJERI ŽITNJAK ― Žitnjak 53, Zagreb / atelijerizitnjak.com ― radno vrijeme: pon―čet / 17―20 h;

petak / 17―22 h; subota / 10―14 h ― voditelj UO Atelijeri Žitnjak: Alem Korkut ― voditelj Galerije AŽ: Bojan Krištofić ― tehnički postav: Marko Ambroš ― fotograf: Boris Cvjetanović ― dizajner: Boris Greiner

Program Galerije AŽ u 2022. godini podržavaju Zaklada Kultura nova i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Izložba se može vidjeti sve do subote, 5. studenoga, tijekom radnog vremena Galerije AŽ.