Muzej grada Zagreba

Dvije godine nakon velikog zagrebačkog potresa, otvorena izložba 'ZG POTRES. HALO 193'

31.10.2022 u 09:31

Bionic
Reading

U Muzeju grada Zagreba prošli je tjedan otvorena izložba 'ZG POTRES. HALO 193.'

Na otvorenju su govorili dr. sc. Aleksandra Berberih Slana, ravnateljica Muzeja grada Zagreba, Iva Kranjec, autorica izložbe, kustosica u Muzeju grada Zagreba, Ana Kaniški, urednica kataloga izložbe, Siniša Jembrih, Zapovjednik Vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, a izložbu je svečano otvorio Luka Korlaet, izaslanik i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Dr. sc. Aleksandra Berberih Slana, ravnateljica Muzeja, povodom otvaranja izložbe izjavila je: "Ova se izložba razlikuje od drugih time što je vezana na nedavnu traumu grada Zagreba i okolice. Tema je bliska građanima jer su u događajima i sami sudjelovali i dio je nedavne povijesti grada. Edukativni element jako je prisutan i važan za građane zbog prevencije većih šteta u budućnosti. Sve što ćete na izložbi vidjeti ujedno je i zahvala vatrogascima, ninja-krovnjačama i svim volonterima koji su gradu i njegovim građanima u najtežim trenucima nesebično pomogli."

  • +5
ZG POTRES. HALO 193. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Iva Kranjec, kustosica Muzeja, dodala je kako izložba ima jedan važan cilj, a to je da svim posjetiteljima pokuša olakšati pojavu potresa na način da im objasni što je potres, zašto i kako se događa te kako se pripremiti za isti.

Siniša Jembrih, zapovjednik Vatrogasne postaje Zagreb rekao je kako je svaka izložba, pa tako i ova, dokument vremena.

"Najbolji dokument vremena ipak su tisuće intervencija, sanacija i spašavanja nakon potresa koje su odradili vatrogasci, ali i mnogobrojni dobrovoljci i volonteri, koji su, nemojmo zaboraviti, u najžešće doba korone i lockdowna umjesto u svojim domovima vrijeme provodili na zagrebačkim krovovima," rekao je Jembrih.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka 2023.