konferencija za novinare

Najavljeno 70. izdanje Pula Film Festivala

06.06.2023 u 16:22

Bionic
Reading

Na otvorenju i završetku 70. Pulskog filmskog festivala bit će prikazani filmovi tematski i autorski vezani uz Pulu i Istru - i to 'Hotel Pula' redatelja Andreja Korovljeva kojim će 15. srpnja biti otvoren Festival te dokumentarac 'Brod' Elvisa Lenića kojim se 22. srpnja Festival završava

Najavljeno je to u utorak na konferenciji za novinare Pula Film Festivala, a umjetnički ravnatelj Festivala Danijel Pek naglasio je kako će jubilarno 70. izdanje festivala u Puli biti posvećeno publici i odnosu publike i filma.

"U programskom i simboličkom smislu predlažemo da se velika obljetnica iskoristi kako bi se taj odnos koji je obilježio Festival obnovio i osnažio. A Pulu također pozicioniramo kao grad hrvatskog filma, u kojem se odvija najvažnije i najveće godišnje okupljanje filmske industrije; gdje se razgovara o domaćim i svjetskim produkcijama, modelima distribucije i kino-prikazivalaštvu, proučavaju primjeri dobre prakse i razmatraju smjerovi razvoja filmske umjetnosti", izjavio je Pek.

U glavnom programu, sekciji Hrvatski film bit će prikazano 14 dugometražnih filmova, od čega je 11 igranih, jedan animirani i dva dokumentarna filma.

"Radi se o izuzetnoj godini u kojoj imamo velik broj prijavljenih filmova, visoku razinu igrane produkcije, rijetku priliku da prikažemo dugometražni animirani film i započinjemo otvaranje prema dokumentarnom filmu. Kriterij za izbor filmova bili su njihova umjetnička kvaliteta, produkcijski i autorski iskoraci, te dosadašnji uspjeh pred publikom i na festivalima", poručio je Pek.

  • +11
Najavljeno 70. izdanje Pula Film Festivala Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic/PIXSELL

Izbornik filmskih programa Mario Kozina naglasio je kako će uz dva spomenuta filma, u sekciji Hrvatski film publika pogledati još 12 naslova.

Tako će uz "Hotel Pula" Andreja Korovljeva i "Brod" Elvisa Lenića, svjetske premijere na festivalu imati filmovi "Escort" redatelja Lukasa Nole, "Pamtim samo sretne dane", redatelja Nevija Marasovića, "Samo kad se smijem", redateljice Vanje Juranić, "Sedmo nebo", redateljice Jasne Nanut te "Smrt djevojčice sa šibicama", redatelja Gorana Kulenovića.

Među koprodukcijama, ocjenjuje Kozina, ove godine bila je posebno velika konkurencija, a u glavnom programu prikazat će se sedam filmova - "Bazen beskraja", redatelja Brandona Cronenberga, "Čovjek bez krivnje", redatelja Ivana Gergoleta, "Da li ste vidjeli ovu ženu?", redatelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, "Dosje Labudović: Nesvrstani", redateljice Mile  Turajlić, "Majka", redateljice Zornitse Sophia, "Najsretniji čovjek na svijetu", redateljice Teone Mitevska, "Sea Sparkle", redatelja Domiena Huyghea. 

"Riječ je o filmovima koji su premijerno prikazani na velikim svjetskim manifestacijama, kao što su Berlinale, Sundance ili Venecija, a u kojima su hrvatski producenti, glumci ili ostali filmski djelatnici ostvarili nemali umjetnički doprinos", rekao je  Kozina. 

70. jubilarni Pulski filmski festival posveta Puli i Puljanina 

Ravnateljica Pula Film Festivala Tanja Miličić poručila je kako je sasvim jasno da će 70. jubilarni Pulski filmski festival doista biti prava posveta gradu Puli i građanima koji ga već sedam desetljeća vole i podržavaju.

"Može li se zamisliti bolji scenarij od otvaranja Festivala s filmom koji Pulu nosi u svojem nazivu - 'Hotel Pula', odnosno zatvaranja filmom 'Brod', jedim od simbola našeg grada, a koje su stvarali pulski filmaši? Ja osobno ne mogu", rekla je ravnateljica Miličić.

"Zvijezde su se posložile baš kako treba, a uz brojne filmske, obljetničke, profesionalne, popratne i zabavne programe kao i prvu monografiju, nakon punih 45 godina Pula i Pulski filmski festival pokazat će i dokazati da je Pula jednostavno Grad Filma", zaključila je.