tužna vijest

Preminula Astrud Gilberto, poznata po legendarnoj pjesmi 'The Girl from Ipanema'

06.06.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Pjevačica bossa nove preminula je u 83. godini života, javlja Guardian, što je na društvenim mrežama potvrdio suradnik Paul Ricci

Njezina sanjiva izvedba pjesme "The Girl from Ipanema" iz 1963. godine postala je najpoznatija, a danas se smatra jednom od najvažnijih pjesama brazilske kulture. Vijest prenosimo sa stranica Guardiana.

Rođena kao Astrud Weinert 1940. godine u brazilskoj državi Bahia, kao devetnaestogodišnjakinja se udala za glazbenika Joãoa Gilberta. Nekoliko godina kasnije našla se na putu u SAD, gdje je njezin suprug snimao s džezistom Stanom Getzom i zvijezdom bossa nove Antôniom Carlosom Jobimom. Producent je htio verziju pjesme na engleskom jeziku u svrhu proboja na američko tržište, a Astrud Gilberto bila je jedina osoba u prostoriji koja ga je govorila. Otpjevala ju je i ušla u vječnost.

Izvor: Društvene mreže

Originalna verzija bila je duet s njenim suprugom, nije bila potpisana i nije dobivala tantijeme. Ubrzo nakon snimanja, iz pjesme je izbačen dio na portugalskom i ona je izdana kao singl te je postala veliki hit 1964. godine. Te je godine pjesma osvojila nagradu Grammy, a Astrud Gilberto je bila nominirana za najbolju žensku izvedbu. Iste se godine razvela od supruga i krenula na turneju sa Stanom Getzom, što joj je, kako je otkrila godinama kasnije, bilo iznimno teško, budući da je bila samohrana majka.

Više pročitajte na Guardianu.