shura publikacije

Objavljena knjiga 'Sarajevo moje mladosti' Jasne Šamić

06.06.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Dugo najavljivana promocija autorice Jasne Šamić i njezine knjige 'Sarajevo moje mladosti' održana je prije par dana u Bosanskom kulturnom centru, uz puno najava u raznim medijima i uz prisustvo brojne sarajevske publike. U knjižari 'Svjetlost' u Titovoj, traži se knjiga i svaki pristigli paket se brzo rasproda, javlja nam izdavač knjige Shura publikacije

Knjigu su promovirali Senadin Musabegović i Valerijan Žujo, a ulomke je čitala glumica Minka Muftić.

Sarajevski Urban magazin je ovako napisao:

“Sarajevo moje mladosti” je prva u nizu knjiga koje će slijediti pod naslovom 'Sjećanja – gradovi i lica'. Radi se o istorijsko-kulturološkom presjeku (ujedno i panorami) likova, događaja, kulturnih i političkih procesa na tlu Jugoslavije, koji su se putem djelovanja nekih osoba posebno eksponirali u Sarajevu, kao središnjem gradu raspada države, ali ujedno i raspada ljudskih i civilizacijskih vrijednosti. Autorica precizno detektira nositelje tih procesa, kako one destruktivne, tako isto ostavlja izuzetne zapise i o osobama i autorima koji su, i u najtežim vremenima, pronosili baklju progresa i ljudskih vrijednosti, kao što posebno piše o Mirku Kovaču, obitelji Filipović, profesoru Ridžanoviću i mnogim drugima koji su ostavili traga ili još uvijek djeluju u kulturnim prostorima kojima pripadamo.

Posebno su intrigantni uvidi autorice u biografije i psihološko-političke profile osoba koje su djelovale kao pjesnici, književnici, profesori i stručnjaci u raznim oblastima, a završili na međunarodnom sudu kao ratni zločinci, pri čemu autorica veoma vješto i precizno otkriva određene situacije i procese/prelaze koji su do toga doveli (kao, na primjer, iznenadna i neočekivana izjava/ideja: ‘sad su granice najvažnije’, i tome slično), i pritom ne eskuplira nikoga od odgovornosti i krivice – i to vrlo jednostavnim postupkom: kao svjedok tih događaja, ona ih jednostavno pamti. I zapisuje!"

Dok Jahiel Kamhi u online Oslobođenju piše:

"Kada čitate ovu knjigu imate osjećaj da ponovo živite život Sarajeva, 'grada koji je iščezao zajedno sa njegovim brojnim stanovnicima', kako je to u knjizi i zapisano. Ali nije ovo knjiga samo za Sarajlije, ovo je knjiga za sve one koji žele da spoznaju duh i dušu jednog grada koji se bori i danas da opstane i bude svoj, kao što je to uvijek bio i biće."

O autorici:

Jasna Šamić je francusko-bosanska spisateljica, autorica knjiga raznih žanrova (romana, poezije, novela, drama, eseja, naučno-istraživačkih djela, scenarija), koje piše i objavljuje na francuskom i bosanskom jeziku; autorica je i dokumentaraca i pozorišnih predstava koje je sama postavljala na scene Pariza i Sarajeva. Doktorsku disertaciju iz sufizma i kulturne istorije Balkana odbranila je na Sorboni u Parizu. Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do 1992. U Parizu surađivala sa poznatim radio-stanicama RFI i France Culture, i bila direktor istraživanja pri Nacionalnom naučnom istraživačkom centru CNRS. Držala je predavanja i učestvovala u naučnim skupovima na univerzitetima, kao i na literarnim festivalima u Evropi i u svijetu. Prevodila sa mnogih jezika (npr. izbor iz 1001. noć s arapskog, Svjetlost, desetak izdanja), i na francuski (npr. Ivo Andrić, Prokleta avlija, l’Age d’Homme, Paris). Laureat više francuskih, bosanskih i međunarodnih nagrada. Živi između Pariza i Sarajeva.

Izvor: Društvene mreže