brod-muzej

Najavljeni odljevi Augustinčićevih skulptura Jovanke i Tita u obnovljenom Galebu

27.08.2022 u 12:02

Bionic
Reading

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i župan krapinsko-zagorski Željko Kolar potpisali su ugovor temeljem kojeg će biti izrađeni odljevi u bronci nekoliko skulptura, rad akademskog kipara Antuna Augustinčića i postavljeni u obnovljenom brodu Galebu

Radi se o skulpturama Etiopski partizan, Jovanka, Haile Selassie i Tito, priopćeno je u subotu iz riječke gradske uprave.

Odljevi će biti postavljeni u prostorima obnovljenog broda Galeb, kao stalni postav budućeg muzeja na Galebu.

U tu svrhu, Krapinsko-zagorska županija će izdvojiti 62.625 kuna za pokriće troškova izrade odljeva skulptura.

Brod Galeb se obnavlja u Kraljevici

Brod Galeb obnavlja se u brodogradilištu u Kraljevici gdje se preuređuje u brod muzej koji će biti trajno vezan u riječkoj luci kao prvi hrvatski brod-muzej.

Galeb je u javnosti najpoznatiji kao Brod mira i ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, navode iz Grada Rijeke.

Brod je izgrađen u Italiji kao transportni brod, potom je postao ratni brod i polagač mina. Za vrijeme rata je oštećen, a potom i potopljen.

Nakon II. svjetskog rata izvađen je iz mora i služio je kao školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i Titov brod, a raspadom Jugoslavije prodan je grčkom brodovlasniku koji je bankrotirao.

Brod je bio privezan u Rijeci, a Ministarstvo kulture proglasilo ga je kulturnim dobrom. Potom ga je Grad Rijeka kupio s namjerom da ga preuredi u prvi hrvatski brod – muzej.