18. siječanj

Najavljena premijera Lorcine 'Yerme' u riječkom HNK

13.01.2023 u 16:01

Bionic
Reading

Ansambl Hrvatske drame riječkoga HNK premijerno će izvesti predstavu 'Yerma' u režiji Rajne Racz i prilagodbi Maje Ležaić po drami Federica Garcije Lorce 18. siječnja u prostoru Exportdrva u središtu Rijeke, najavljeno je iz HNK Ivana pl. Zajca

"Yerma" prati tragičnu sudbinu mlade žene koja ne može imati djecu, te joj to s vremenom postaje razarajuća opsesija, navodi redateljica Rajna Racz. "Njezino ime Yerma znači uvela, jalova, prazna; a to je i simbolički naslov predstave koja u središte stavlja majčinstvo, odnosno nemogućnost postajanja majkom", dodaje redateljica.

Kako ističe, u ovoj su predstavi kreirali mitologiju jednog udaljenog okrutnog svijeta koji je refleksija našeg. "On ima svoja pravila i ograničenja, to je svijet plutajućih slika koje su nabijene snažnom, ali neosviještenom emocijom. Krikovi smrti i rađanja života jednako zvuče", dodala je.

U predstavi su ključna tri odnosa, Yerme i njezina muža Juana, Yerme i njezina neostvarenog ljubavnika Victora te Yerme i majki u selu, navodi riječki HNK.

Glavne uloge u predstavi tumače Judita Franković Brdar (Yerma), Dean Krivačić (Juan) i Deni Sanković (Victor). Uz njih u predstavi glume i Jelena Lopatić, Olivera Baljak, Biljana Torić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Ana Marija Brđanović, Dora Čiča, Nika Grbelja i Mario Jovev.

U autorskoj ekipi su i koreografkinja Kasija Vrbanac Strelkin, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Marin Živković, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić i oblikovatelj zvuka Saša Predovan. Snimljenu glazbu izveli su članice i članovi Riječkog simfonijskog orkestra Lucija Kovačević, Mihael Hrgar, Golnar Eyublu, Pedro Rosenthal Campuzano te Toni Kraljac i Marin Živković.

"Yerma" je dio trilogije Lorcinih najpoznatijih drama, uz "Krvavu svadbu" i "Dom Bernarde Albe". "Yerma" je napisana i prvi put izvedena 1934. godine, a sam autor nazvao ju je "tragičnom poemom".

"Patrijarhat nikoga ne štedi u našem svijetu: niti muškarce niti žene. Naša je glavna pretpostavka da ne postoje junaci niti njihove žrtve. Svi su oni žrtve junačkih ideologija čiji su smjerovi i prilazi duboko zameteni, a djeluju kao da su ih protagonisti sami sebi nametnuli", navodi Rajna Racz.

"Ova predstava prekriva arhetipsku stabilnost majčinstva iznimno stiliziranom faktografijom koja počiva na izmjenama poganskih i kršćanskih rituala uokolo karnalnosti i spiritizma ženskog tijela. Stvorili smo svijet koji izranja iz magijskog realizma, svijet prepun ritualnosti koju ne možemo smjestiti na prag ni jednog podneblja, samo zavičaja", zaključuje redateljica.

Nakon premijere 18. siječnja, predstava je na programu i 19., 20. i 21. siječnja te potom 7., 8., 10. i 11. veljače.