od 23. rujna do 2. listopada

Najavljen je 56. Bitef pod sloganom 'Mi – junaci rada svog', donosimo detalje o programu

20.07.2022 u 10:58

Bionic
Reading

Međunarodni kazališni festival 56. Bitef održat će se od 23. rujna do 2. listopada u Beogradu i prikazati devet predstava koje potpisuju neka od najznačajnijih imena europskog i svjetskog kazališta objedinjenih pod sloganom 'Mi – junaci rada svog'

Tematski fokus festivala, "Mi – junaci rada svog", bavit će se temom rada u suvremenom društvu: gubitkom posla, prekarnim radom, tržištem rada nakon pandemije, prekvalifikacijom. U skladu s temom, estetska linija tretira i fenomen rada, njegove principe i strategije kako se očituju u kazalištu.

Glavni festivalski program donosi devet predstava iz Njemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Slovenije i Velike Britanije, nekih od najznačajnijih imena europskog i svjetskog kazališta, od kojih će se svi prvi puta predstaviti u Beogradu.

U Prologu Bitefa 23. rujna u Narodnom pozorištu gostovat će predstava "(Nije) kraj svijeta", produkcija berlinskog kazališta Schaubühne u režiji britanske redateljice Katie Mitchell. 56. Bitef svečano će otvoriti belgijska plesna predstava "Svaki pokušaj završit će slomljenim tijelima i slomljenim kostima" koreografa Jana Martensa.

Iz programa se izdvaja i predstava "Ljubav" autora i redatelja Aleksandra Zeldina, koprodukcija National Theatre of Great Britain i Birmingham Repertory Theatre.

Iz Francuske dolazi projekt "Guardian Party" (Zirlib, Orleans) autora Valerie Mrezan i Muhammeda El Khatiba. Iz Meksika "Tijuana" (Lagartihas tiradas al sol, Mexico City), solo predstava slavnog meksičkog glumca i autora "do sada poznatog" kao Lazaro Gabino Rodríguez koji svoj život tretira kao performans.

Kao bitefova "otkrića" najavljena su dva gostovanja slovenske Nove Pošte (Slovensko mladinsko gledališče i Maska) iz Ljubljane, predstave "Solo" redateljice Nine Rajić Kranjac te "Kriza" Žige Divjaka, koja će biti prikazana na zatvaranju.

U programu su i dvije predstave iz Srbije, obje nastale u koprodukciji Bitefa koje će biti premijerno izvedene na festivalu, "Dr. Auslender (Stvorena za Njemačku)" Bojana Đorđeva (s Jugoslovenskim dramskim pozorištem) i autorski projekt Maje Pelević i Olge Dimitrijević "Svijet bez žena" (s Centrom za kulturnu dekontaminaciju).

Predstave se održavaju u Narodnom pozorištu, JDP-u, Bitefu, Centru za kulturnu dekontaminaciju, amfiteatru Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, te u Luci Beograd, gdje će se održavati i regionalni festival suvremenog cirkusa Cirkobalkana u popratnome programu, koji također uključuje i tradicionalne programe Bitef polifonija, Bitef biblioteka, te razgovore s umjetnicima.