'OSJEĆAJ KRAJA'

Nagrađeni roman Juliana Barnesa dobio je zanimljivu filmsku adaptaciju

04.04.2017 u 10:14

Bionic
Reading

Šest godina nakon što je Barnesov roman 'Osjećaj kraja' dobio nagradu Man Booker Prize, BBC se odlučio na filmsku adaptaciju čiji je redatelj Ritesh Batra. Glavne uloge u filmu, koji niže dobre kritike, imaju Charlotte Rampling i Jim Broadbent, a scenarij potpisuje cijenjeno ime britanskog teatra Nick Payne

Svi ljubitelji romana 'Osjećaj kraja' suvremenog britanskog pisca Juliana Barnesa koji su priželjkivali vidjeti na velikom platnu napokon su došli na svoje. Knjiga koja je 2011. dobila nagradu Man Booker, a njezin autor time konačno u 65. godini osvojio željeno književno priznanje, dobila je svoju filmsku verziju zahvaljujući BBC-ju. 

Redatelj filma 'She sense of an Ending' 37-godišnji je indijski redatelj Ritesh Batra koji se prije tri godine dokazao dramom 'Pogrešna dostava' (The Luncbox). Glavne uloge pripale su glumačkim veteranima Charlotte Rampling i Jimu Broadbentu. Julian Barnes poručio je kako je zadovoljan filmom, a prvi savjet koji je dao redatelju prije početka snimanja glasio je: 'Budite nemilosrdni s mojim tekstom. Ne pratite ga slijepo, smrskajte ga u komadiće i ponovno sastavite. 'Redatelj ga je, kaže, poslušao. Film ima puno pozitivniju notu nego knjiga, a i kraj je optimističniji.

'Filmovi na kraju često ostavljaju razloga za nadu, puno više od književnih djela', kaže Barnes dodavši kako su u vedrijoj filmskoj adaptaciji romana veliku ulogu odigrale i godine redatelja Ritesha Batre koji je u svojim kasnim tridesetima, kao i scenarist filma. 

'Filmovi žele publici ponuditi čist odgovor i čist kraj i što je najgore, vjeruju u iskupljenje. Tome nisam sklon u svom pisanju niti ću ikad biti', tvrdi 71-godišnji Barnes. No unatoč činjenici da su filmovi danas popularniji od knjige, književnost će postojati vječno, smatra pisac.

'Nijedna druga umjetnička forma ne dotiče se tako duboko ljudske duše i uma kao roman', poručuje Julian Barnes koji u svom 'Osjećaju kraja' isprepliće prošlost i sadašnjost glavnog lika Tonyja Webstera, točnije dekonstruira njegova sjećanja.

Tony Webster i njegova školska ekipa sprijatelje se s Adrianom Finnom. Život im se vrti oko nedostatka cura uslijed agresivnoga puberteta, nabacivanja sofizmima i izvještačenostima, internih viceva i pošalica. Adrian je ozbiljniji i inteligentniji od ostalih. Kad se zbog studija raziđu, zakunu se na vječno prijateljstvo. Tada Adrian počini samoubojstvo, a prijatelji pokušavaju nastaviti sa životom i sve zaboraviti. Četrdeset godina poslije, Tony, koji je preživio karijeru i neuspješan brak, prima pismo od odvjetnika što otvara neka neočekivana pitanja. Iznenadna ostavština tjera ga da istraži razdoblje koje se odjednom pokazalo prilično mutnim, a njegova naoko ne suviše uzbudljiva prošlost i njemu samome postaje sasvim neizvjesna i strana, kratak je sadržaj romana koji je uz mnoga priznanja struke vrlo brzo osvojio i čitatelje. Danas u filmskoj verziji ne zaobilaze ga pohvale kritike i gledatelja.