SPLITSKO LJETO

Nabucco osvojio Peristil

13.08.2013 u 10:32

  • +5

Nabucco na Splitskom ljetu

Izvor: Promo fotografije / Autor: 59. Splitsko ljeto

Bionic
Reading

U sklopu 59. Splitskog ljeta na Peristilu je izvedena opera "Nabucco" Giuseppea Verdija, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji talijanskog redatelja Ive Guerre.

Verdijevu operu izveli su zbor, orkestar i balet Opere splitskog Hrvastkog narodnog kazališta.

"Nabucco" je premijerno, također na Peristilu, izveden na prošlogodišnjem Splitkom ljetu, ali je uvršten u repertoar i ovogodišnjeg Splitskog ljeta zbog obilježavanja velikog Verdijevog jubileja- 200. godišnjice njegova rođenja. Ta Verdijeva opera ove će godine na Peristilu biti izvedena još jednom, u srijedu 14. kolovoza kada će biti zatvoreno 59. Splitsko ljeto i uručene nagrade "Judita“.

Nikša Bareza, dirigent velike međunarodne reputacije, istaknuo je važnost izvedbe ove opere na Peristilu rekavši kako je ona "srasla s tim prostorom izvanredne akustike“.

U predstavi “Nabucca” talijanski bariton Enrico Marucci debitirao je u naslovnoj ulozi babilonskog kralja Nabucca a nizozemsko-američka sopranistica Lisa Houben je tumačila ulogu njegove kćeri Abigaille.

Ulogu Ismaela tumačit će tenor Vladimir Garić, veliki hebrejski svećenik Zaccaria bit će i ove godine bas Ivica Čikeš, Nabuccova kćerka Fenena mezzosopranistica Terezija Kusanović, dok će uloge Baalova velikog svećenika, Abdalla i Ane tumačiti Siniša Štork, Vinko Maroević i Antonija Teskera.

Ta inscenacija “Nabucca” je peta režija te popularne Verdijeve opere u gotovo šezdesestogodišnjoj povijesti Splitskih ljeta. Redatelj Ivo Guerra starozavjetnu je fabulu o porobljavanju Židova napravio univerzalnom pričom o slobodi smjestivši svog “Nabucca” u uglavnom bezvremeni ambijent s nekim asocijativnim naznakama suvremenih političkih sukoba na Bliskom istoku prisutnih u kostimima Lea Kulaša i Najde Kromić.

Jednostavna scenografija Dinke Jeričević poštivala je monumentalnost i zadanost carskog Peristila, a kao jaki scenski znak rabljene su atraktivne video-projekcije Willema Miličevića i Vice Rossinija. Ostali čanovi autroskog tima su zborovođa Domeniko Briški, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, te suradnica redatelja za scenski pokret Nela Sisarić.

Mnogi smatraju da je upravo “Nabucco” presudno odredio Verdijevu karijeru najvećeg opernog skladatelja. Mnogo je i onih koji drže da tek s “Nabuccom” opera postaje umjetnost popularna i u najširim narodnim slojevima.

Bariton Enrico Marucci, koji je večeras po prvi puta nastupio na Peristilu, ali i u ulozi Nabucca, rođen je u SAD-u od talijanskih roditelja. Potpuno se pjevanju posvetio nakon pobjede na natjecanju u Spoletu 1996. kada započinje njegova vrlo aktivna međunarodna karijera. U novije vrijeme posvećuje se dramskom repertoaru svojega faha, što uključuje Scarpiju (“Tosca”) u Ekaterimburgu, te ulogu Shaunarda također u Puccinijevoj operi La Boheme.

I nizozemsko-američka sopranistica Lisa Houben također je prvi puta nastupila na Peristilu i u ulozi Abigaille. Međunarodnu karijeru započela je kao Tosca u istoimenoj operi Giacoma Puccinija, da bi nakon toga nastupila u mnogim djelima Verdija, Puccinija, Mascagnija, Cileea, Giordana, Gounoda, R. Straussa, Beethovena, Cherubinija i Čajkovskog.