UMJETNOST U VUKOVARU

Na Međunarodnu koloniju keramičara putovao 32 sata!

27.02.2012 u 23:01

Bionic
Reading

Prva Međunarodna umjetnička kolonija keramičara – kao najava Svjetskih umjetničkih igara (World Art Games) koje bi se u Hrvatskoj trebale održati potkraj lipnja i početkom srpnja 2013. godine – otvorena je danas u Vukovaru. Do 2. ožujka, devetero će umjetnika s raznih strana svijeta stvarati umjetnička djela i pokloniti ih Vukovaru, a novac od prodaje dijela izložaka dati u humanitarne svrhe

Posjetitelji će svakodnevno moći pratiti rad umjetnika od 9 i 16 sati u radionici uređenoj u vukovarskom Hotelu Lav, gdje ih je ugostio vlasnik hotela, Stipan Mijok. Po završetku kolonije 3. ožujka, svi radovi prikazat će se na zajedničkoj izložbi i potom ostaviti Muzeju grada Vukovara i Muzeju Svjetskih umjetničkih igara. Desetak djela nastojat će se prodati na aukciji i prikupljenim sredstva pomoći u liječenju teško bolesne vukovarske djevojčice. Umjetnici su u Vukovar donijeli i nešto svojih radova te ih izložili u sporednoj prostoriji, a očekuje se kako će do subote izraditi prosječno po tri rada svaki.

Dosad je Glavni odbor WAG-a organizirao desetak umjetničkih kolonija u više hrvatskih gradova, a Vukovar je među onima s kojima su postigli najbolju suradnju. Premda je predsjednik Glavnog odbora i idejni pokretač projekta, Peter Pierre Weisz, djetinjstvo i mladost proveo u Osijeku te u tome gradu smjestio sjedište Igara, nerazumijevanje gradonačelnika Krešimira Bubala i uzaludno nastojanje da ih izbaci iz stana koji im je dodijelila bivša gradska uprava, potpuno su narušili međusobne odnose i gotovo sve aktivnosti udruge uklonile iz Osijeka.

'Svugdje nas dočekuju gradonačelnici i počaste ručkom, mi im ostavimo radove, a jedino nas u Osijeku gradonačelnik Bubalo sustavno ignorira, iako ga zovemo na svako okupljanje umjetnika. Kada smo shvatili da smo u Osijeku nepoželjni, stavili smo ga izvan programa', navodi Weisz

No široka srca lani ih je prihvatio gradonačelnik Vukovara, Željko Sabo, pa već ove godine u Gradu-heroju organiziraju četiri umjetničke kolonije na koje će dovoditi međunarodne afirmirane umjetnike. Prva, kolonija slikara, održana je prije dva tjedna, danas je počela kolonija keramičara, a u svibnju dovode dvadeset slikara iz dvadeset zemalja. U rujnu dolazi osam kipara iz isto toliko zemalja, a njihova djela ostat će u vukovarskim parkovima.

Posljednje tri godine sa 15 profesionalnih fotografa obišli su 'kulturnim autobusom' nekoliko hrvatskih gradova, od Osijeka do Fužina, a njihove umjetničke snimke gradskih vizura ostavili su domaćinima. Izvrsno surađuju i s vlasnima Ludbrega, a u mađarskom Pečuhu održali su prezentaciju hrvatske kulture, organizirali Norveški i Ukrajinski tjedan. U Vukovaru će i nagodinu imati barem tri umjetničke kolonije.

'Došli su svi koje smo pozvali. Anthony Merino putovao je iz Texasa 32 sata, prvo do Sjeverne Karoline, pa avionom do Münchena i Zagreba, a onda autobusom do Vukovara. Taj umjetnik piše o keramičarima za 70-ak stručnih časopisa, u umjetničkim je enciklopedijama i predaje po cijelom svijetu. Tania Punans je s moskovske akademije, Izraelka Emuna Syrkin završila je keramiku u Južnoj Africi, Mehmet Tuzum Kizilcan iznimno je poznat turski umjetnik i član Nacionalnog odbora WAG-a u Izmiru gdje nam organizira konferenciju potkraj rujna za predstavnike pedesetak zemalja iz naše mreže. Tu su još Teodora Peteva iz Bugarske, Daniel Okine iz Gane, Leon Strous iz Nizozemske, Hanne Haukom iz Norveške, Dariusz Przewiezlikowsky iz Poljske i domaća umjetnica Ljerka Njerš', nabraja Pierre Weisz

Umjetnicima će pokazati turističke i povijesne destinacija Vukovara i okolice, posjetit će ugostiteljske objekte i upoznati autohtonu kuhinju i vina.