SVJETSKA PREMIJERA 'NEDJELJE'

Na festivalu u Solunu sedam hrvatskih filmova

06.11.2015 u 15:20

Bionic
Reading

U raznim programima Međunarodnog filmskog festivala u Solunu, koji počinje u petak, prikazat će se sedam hrvatskih većinskih i manjinskih koprodukcija, među kojima je i novi kratkometražni film Gorana Devića 'Nedjelja', koji će u Solunu imati svjetsku premijeru

Među petnaest filmova međunarodne konkurencije solunskog festivala, jednog od najstarijih filmskih festivala u Europi, natječu se i dvije manjinske hrvatske koprodukcije.

To su 'Trema' grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa, nastala u koprodukciji s hrvatskim Nukleus Filmom, te 'Vrapci' islandskog redatelja i scenarista Runara Runarssona, nastali u koprodukciji s hrvatskom MP filmskom produkcijom koji je na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu u Sao Paulu osvojio dvije nagrade - za najbolji film i najbolji scenarij.

Program Balkan Survey, posvećen recentnim ostvarenjima s Balkana, u svom glavnom natjecateljskom programu prikazuje film 'Zvizdan' Dalibora Matanića, u produkciji Kinorame i manjinsku koprodukciju 'Naša svakodnevna priča' Ines Tanović, nastala u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom.

U kratkometražnoj selekciji istog programa premijerno će se prikazati 'Nedjelja' Gorana Devića, priča o radoznalom devetogodišnjaku koji, ne slušajući oca, odluta i vidi nešto što nije trebao vidjeti. Dević je i scenarist filma, za kameru je bio zadužen Branko Linta, montažu Vanja Siruček, a produkciju Hrvoje Osvadić i Petnaesta umjetnost. U glavnim ulogama su Lana Barić, Krešimir Mikić i Alex Rakoš.

Još dva domaća naslova sudjeluju u programu Youth Screen, nagrađivana 'Kokoška' Une Gunjak, nastao u koprodukciji hrvatskog Nukleus Filma, te animirani 'Stakleni čovjek' Danijela Šuljića, nastao u produkciji Kreativnog sindikata.

U industrijskoj sekciji festivala Agora Work in Progress predstavit će se projekti 'Goran' redatelja Nevija Marasovića koji nastaje u produkciji tvrtke Antitalent te bugarsko-hrvatska koprodukcija 'Vojvoda' redateljice Zornitse Sophia, koja nastaje u koprodukciji s hrvatskom Focus Mediom.

Međunarodni filmski festival u Solunu osnovan je 1959. godine i jedno je od najvažnijih mjesta za promociju regionalnih kinematografija. Njegovo ovogodišnje, 56. izdanje održava se od 6. do 15. studenog.