6. MIDSUMMER SCENE FESTIVAL

Na dubrovačkom Lovrijencu održana premijera 'Romea i Julije'

22.06.2019 u 23:58

Bionic
Reading

Premijera predstave 'Romeo i Julija' Williama Shakespearea, u režiji Seana Aite i na engleskom jeziku, održana je u subotu navečer na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac u sklopu 6. Midsummer Scene Festivala

Šesto izdanje Midsummer Scene Festivala, pod nazivom 'Sezona ljubavi i mržnje', otvoreno je na Svjetski dan glazbe, koncertom hrvatskog pijanista i glazbenika Mateja Meštrovića s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem indonezijskog dirigenta Noormana Widjaje pred crkvom svetog Vlaha.

  • +11
Premijera predstave 'Romeo i Julija' Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

U subotu navečer, na dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac, održana je i premijera 'Romea i Julije', u režiji Seana Aite i to na engleskom jeziku. Britanski redatelj izjavio je tom prilikom kako je riječ o univerzalnoj priči koju cijeli svijet zna.

'Režirao sam predstavu tako da se može razumjeti dinamika i veza između likova. Uz to, Shakespeareov je jezik predivan pa i ako nije na hrvatskom, ima lijepu poetičnost i ritam. Predstavu sam postavio u šezdesete godine prošlog stoljeća, mafijaško okruženje sjeverne Italije. Na taj način sam htio naglasiti pitanje obitelji i ideju dužnosti Julije da sluša svog oca i učini točno što on od nje traži, ali i ideju osvete i nasilja', istaknuo je Aita.

Naglasio je značaj suradnje britanskih i hrvatskih umjetnika, posebno u vrijeme zatvaranja Ujedinjenog Kraljevstva prema Europskoj uniji. 'Jako sam zbog toga nesretan, jer sam stvarno proeuropski orijentiran. Moj otac je bio Talijan i imam europsko zaleđe. Jako je bitna međukulturalna suradnja. Trebamo ignorirati politički populizam i gledati prema integraciji i prijateljstvu', objasnio je Aita.

Priznao je da je fasciniran ne samo Lovrijencem, već i cijelim Dubrovnikom, koji je pravi prostor za izvedbu takvih predstava. 'Kad promatrate arhitekturu grada, čini se kao da se nudi izvedbama. Šetao sam gradom i govorio sebi: ovdje bi se mogla izvesti ova predstava, a ondje ona. Fantastično je okruženje', rekao je Aita.

Georgia Christodoulou, koja u predstavi glumi Juliju, istaknula je svoju zadivljenost Dubrovnikom, ali i scenografijom na Lovrjencu. 'Moram istaknuti sjajan odnos sa svima koji su radili na predstavi. Za jednu tragediju baš smo se zabavili. Osjećam se sretno i blagoslovljeno', rekla je Christodoulou.

Clement Charles, koji u predstavi glumi Romea, istaknuo je da mu je nastup u ovoj predstavi prvi izvan dramske akademije i osjećaj je izvanredan. 'Ovo je potpuno drukčije iskustvo. Izbor glumaca je sjajan, a redatelj Aita je bio odličan te me sjajno vodio kroz ulogu. Uz to, prostor u kojem igramo predstavu ostavlja bez daha, puno je ovdje povijesti', rekao je Charles.

Predstava će do 5. srpnja imati još dvanaest izvedbi.