21. - 29. travnja

Na 33. Marulićevim danima 11 dramskih ostvarenja

20.04.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Na 33. Marulićevim danima, festivalu hrvatske drame koji počinje u Splitu u petak, 21. travnja, kazališta iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine izvest će 11 dramskih ostvarenja, najavljeno je jučer na konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu

Marulićevi dani trajat će do 29. travnja, a osim drama u sklopu osmodnevnog festivala održat će se radionica dramskog pisanja i okrugli stol, te biti predstavljena recentna teatrološka izdanja i jedna poetska zbirka. Uz to će se održati i tradicionalna radionica dramskog pisanja te pjesnička manifestacija "Ča, more, judi".

​Ravnatelj Festivala i intendant splitskoga HNK Srećko Šestan​ istaknuo je da su Marulićevi dani jako bitna manifestacija za razvoj hrvatskoga dramskog pisma. Dodao je da je, u sinergiji s Ministarstvom kulture i medija koje dodjeljuje nagrade "Marin Držić" za najbolji dramski tekst, broj autorskih predstava sve veći te da će splitska publika i ove godine imati priliku vidjeti tekstove nagrađene prethodnih godina.

​Ove godine su na Festival prijavljene 42 predstave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i iz Poljske, rekla je izbornica Marulićevih dana Kim Cuculić​.

Napomenula je da je ove godine zanimljivo to što je prijavljeno više tekstova po djelima suvremenih hrvatskih autora, dok su klasici bili nešto manje zastupljeni.

U selekciju su naposljetku ušli suvremeni autori, a tu su i dva teksta nagrađena nagradom "Marin Držić", što je izbornici posebno drago jer smatra da Marulićevi dani promoviraju tu nagradu te da tekstovi koji su nagrađeni imaju smisla samo ako se uprizore.

P​roducent Festivala Jasen Boko​ rekao je da su tijekom 33 godine Marulićevi dani definitivno pokazali da žive u sretnoj sinergiji s hrvatskim dramskim tekstom. Festival je, rekao je, žarište domaće, pogotovo suvremene drame i po prijavama ​se ​vidi da posljednjih 20 godina val prijava nije posustao već raste iz godine u godinu​.