bogat program

Na 14. Zagreb Jazz festivalu čak dvije glazbenice koje su svirale s Princeom

16.10.2023 u 08:23

Bionic
Reading

Na 14. Zagreb Jazz Festival dolaze vrhunski glazbenici koji izvode jazz i funk, ali i uspješno sljubljuju razne srodne žanrove

Jedna od najtraženijih američkih saksofonistica,Lakecia Benjamin 19. listopada nastupa s kvartetom u Maloj dvorani Lisinski, stoji u najavi.

Svestrana glazbenica spaja trajne vrijednosti jazza, funka, latina, R&B-a, hip-hopa i soula. Među ostalima, svoju je mladenačku energiju, strastvenost i virtuoznost spojila s iskustvom i mudrošću glazbenih veličina kao što su:  Clark Terry, Stevie Wonder, Harry Belafonte, Rashied Ali, David Murray, Christian McBride, Alicia Keys, Gregory Porter, Anita Baker, The Roots... No njen uspjeh nije došao preko noći. Da bi je zvali na gaže i doživjeli, upadala bi nepozvana glazbenicima na pozornicu. Pokušala je i Princeu u Las Vegasu, ali su je zaustavili. Nakon što je pročitao da je pokušala upasti na koncert, pozvao ju je da svira s njim dva vikenda. Među ostalim je svirala  i na Obaminom inauguracijskom balu, a prepoznao ju je pozvao na turneju Stevie Wonder. Danas plijeni pažnju osebujnm outfitom i samopouzdanjem te je jedna od najtraženijih. Njen aktualni album je 'Phoenix', a nastao je nakon iznimno teškog perioda za Lakeciju. 2021.  je doživjela automobilsku nesreću i slomila čeljust, a do ove godine je čak 15 članova njene obitelji umrlo tijekom pandemije zbog COVID-19.

21. 10. u Peti Kupe dolazi danska bas gitaristica, skladateljica i pjevačica Ida Nielsen. Ova međunarodno poznata glazbenica je među najboljim basisticama na svijetu i poznata je široj publici po suradnji s Princeom. U Zagreb dolazi s bandom Funkbots, a njihovu glazbu opisuju kao 'visokoenergetski funk show pun dobrih vibracija, čvrstog groova i suptilnih referenci na njezinog bivšeg poslodavca i učitelja'.

Ida je s Princeom nastupala od 2010. pa skroz do njegove smrti 2016. Nakon toga se posvetila solo karijeri, ali ipak, osjeti se utjecaj njenog učitelja, old school funk & hip-hop, upečatljive melodije i puno basa. Suradnju s Princeom opisuje kao 'veliki dar i najčarobnije glazbeno putovanje ikad, te iskustvo učenja koje se ne može ni zamisliti'. Ida čak ima i bas sa svojim potpisom. Željela je, kaže, bas koji odgovara glazbi koju je svirala s Princeom, ali i njenoj glazbi. Kaže da je to u osnovi bas s lijepim rock i funk tonom sa sposobnošću da zvuči više old school i nekim dodatnim opcijama kada je u pitanju stvaranje različitih solo zvukova. U anketi utjecajne glazbene web stranice Music Radar za 2019., Ida Nielsen je uvrštena među deset najboljih basistica svijeta, uz kultne basiste kao što su Stanley Clarke i Victor Wooten.         

  Ida Kristine Nielsen, poznata i kao Bass Ida, Bassida ili Ida Funkhouser, rođena je 1975. u Danskoj. Počela je svirati bas gitaru kao šesnaestogodišnjakinja, 1998. je diplomirala električni bas na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Danskoj, a pažnju glazbene javnosti privukla je kao članica danskog pop rock benda Michael Learns to Rock i belgijske kultne grupe Zap Mama. Prvi album kao voditeljica sastava, 'Marmelade'”, objavila je 2008.

Prekretnica u njezinoj karijeri dogodila se 2010. kada je dobila poziv od Princea da se pridruži njegovom bendu New Power Generation. Osim toga, bila je članica Princeovog ženskog pratećeg benda 3rdeyegirl koji je pokrenut 2012., a u kojem je djelovala s američkom bubnjaricom Hannah Wellton i kanadskom gitaristicom Donnom Grantis. O suradnji s glazbenom legendom, Ida je rekla da je to za nju bilo čarobno glazbeno putovanje, ispunjenje najvećih snova iz djetinjstva, te svakako najveći dar koji je dobila u životu, a iskustvo koje je stekla nemjerljivo.

'Najvažnija stvar koju me Prince naučio je svirati svim srcem. Stalno!” izjavila je. Prije njih će nastupiti hrvatski sekstet B's FUNstallation, odnosno šest glazbenika srednje hrvatske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević 2012.  Članovi sastava su: Mario Bočić, tenor saksofon; Zvonimir Bajević, truba, krilnica; Davor Doležal, gitara; Luka Žužić, klavijature, trombon; Goran Rukavina, kontrabas, električna bas gitara i Borko Rupena, bubnjevi. Plesna večer nastavlja se iza 23:30 sati prvim izdanjem legendarnog domaćeg hip hop programa Blackout Classic. Osim globalne proslave 50 godina hip hopa, Blackout Hip Hop organizacija ove godine slavi 30 godina postojanja otkako su Frx i Phat Phillie startali radijsku emisiju Blackout. Tom prigodom u Zagreb dolazi nevjerojatni kanadski DJ Skratch Bastid koji će svojim vrhunskim vještinama i pomno odabranom glazbenom selekcijom po drugi put zabavljati ovdašnju publiku.  

U Kazalištu Kerempuh 24. listopada nastupa  Cyrille Aimee Duo.  

Hvaljena francuska jazz pjevačica i autorica nominirana za Grammy, Cyrille Aimee, prepoznatljiva je svojim osebujnim, prepoznatljivim glasom i pristupom koji zasniva na spoju jazza, funka, šansone i flamenka, tradicije i futurističke elektronike... U studenome također tri vrhunska koncerta U Maloj dvorani Lisinski 3. 11. s kvartetom nastupa jazz/rock pijanistica i klavijaturistica Rachel Z., a 20. 11. super grupa: Jacob Karlzon, Magnus Ostrom, Scott Colley, Benjamin Koppel.  The Baylor Project dolaze u Kazalište Kerempuh 17. studenoga.  

14. Zagreb Jazz Festival se održava uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.