'SVJEŽI ZRAK' ZA 10.000 DOLARA

Muzej nevidljivih umjetnosti prodao prvi rad

21.07.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Biste li posjetili Muzej nevidljive umjetnosti i kupili neki od 'izloženih' eksponata? Iako je malen broj onih koji bi voljni bili izdvojiti novac za nevidljivu umjetninu koja postoji samo u vidu ideje, prvi je takav komad prodan za 10.000 dolara

Konceptualni umjetnici Brainard i Delia Carey poznati i kao duo Praxis, u partnerstvu s glumcem Jamesom Francom, prije mjesec dana pokrenuli su projekt pod nazivom Muzej nevidljive umjetnosti (Museum of Non-Visible Art - MONA). Baš kao što mu naziv kaže u tom su muzeju izložena nevidljiva umjetnička djela sastavljena isključivo od ideja.

Iako zvuči kao savršena parodija na temu svijeta suvremene umjetnosti, idejni kreatori, svojim pristupom ne pokazuju ni trunku neozbiljnosti. 'Muzej nas podsjeća da živimo u dva svijeta; fizičkom - svijetu onoga vidljivog i nevidljivom svijetu misli', tvrde.

Premda radovi nisu vidljivi, njihovi detaljni opisi otvaraju vaše oči u paralelni svijet umjetničke imaginacije. Utemeljitelji neobičnog muzeja tvrde da su njihova djela jednako vrijedna kao i materijalna te se vizije trude prenijeti i promatračima.
Tako Brainard Carey opisuje svjetleću instalaciju koja se promatra samo uz naočale, a glumac James Franco predstavlja veliki riječni brod, inspiriran pričom Williama Faulknera. Franco objašnjava da mu je prvotna ideja bila snimiti video, ali troškovi 'izgradnje' broda su bili preskupi, pa je sada to samostalan rad.


Ako se odlučite za kupnju jednog takvog komada, bit će vam isporučen na kućnu adresu s detaljnim pismenim opisom. Iako na prvi pogled nećete biti svjesni njegove prisutnosti, nakon čitanja tekstualnog dijela, sve će vam bit jasno i u mislima biste trebali stvoriti sliku djela.

Cijene se kreću od 1.000 do 10.000 dolara, a ponosna vlasnica prve prodane umjetnine je glumica, model, povremena književnica i ekonomistica Aimee Davison. Davidson je za 10.000 dolara kupila djelo pod nazivom 'Fresh Air'. U intervjuu za Huffingtonpost.com izjavila je da je kupnjom izuzetno zadovoljna, a na to ju je, među ostalim, nagnala rečenica: 'Razmjenjujemo ideje i snove kao što se u gospodarstvu razmjenjuju valute.'

U Muzeju nevidljive umjetnosti pronašla je nadahnuće, a kupnja vrijedna 10.000 dolara svojevrsna je donacija i podrška ideje korištenja interneta u promicanju umjetnosti i generalno promidžbi i unovčavanju vještina i radova. Zanimljivo je da je prva kolekcionarka i sama internet iskoristila za zaradu. Kada je, prije dvije godine, ostala bez posla i honorarnih angažmana, pokrenula je projekt 'One Hundred Jobs' u kojemu je, putem velike mreže, oglasila da će obaviti stotinu poslova, po minimalnoj cijeni usluge od 100 dolara. Dosad je obavila čak 96 poslova, među kojima je i prodavanje vlastite duše.

Iako star tek nekoliko tjedana, konceptualni projekt Muzej nevidljive umjetnosti, već je postigao prilično velik interes svjetskih medija. Hoće li interes za muzej opstati i nakon 'prežvakavanja' bizarne ideje, saznat ćemo uskoro.

Aimee Davidson s kupcem svoje duše