U BEČU

Muzej MUMOK otvara dvije izložbe, jedna uključuje i hrvatske umjetnike

24.05.2019 u 19:33

Bionic
Reading

Izložbe 'Vertigo.Op Art i povijest obmane 1520-1970', s oko 200 eksponata 66 austrijskih i međunarodnih umjetnika medu njima i tri hrvatska te izložba 'Really' austrijske medijske umjetnice Dorit Margreiter otvaraju se u petak navečer u Muzeju suvremene umjetnosti zaklade Ludwig (MUMOK) u Beču

Na izložbi 'Vertigo.Op Art i povijest obmane' su i radovi trojice hrvatskih umjetnika: Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera i Aleksandra Srneca.

Izloženo je Piceljevo djelo 'Anti gravi graphiton a nr4' iz 1964., Richterov aluminijski rad 'Reljef- meter' iz 1967. i Srnecova 'Luminoplastka' iz 1967.

'Jako nam je važno da su na izložbi zastupljeni umjetnički radovi trojice izuzetnih hrvatskih umjetnika', izjavio je Hini kustos izložbe Markus Woergoetter. Podsjetio je da se Aleksandar Srnec bavio i opremanjem izložbi i sajmova s arhitektom Vjenceslava Richterom te da su, zajedno sa kolegom Ivanom Piceljem, osnovali avangardnu umjetničku grupu EXAT 51 koja ja jako utjecala na razvitak suvremene umjetnosti.

'Richter, Picelj i Srnec su veličanstveni hrvatski umjetnici i posebno nam je drago da su njihovi radovi na izložbi', rekla je kustosica Eva Badurina-Trska te napomenula da na području umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj ima još mnogo toga za otkriti i predstaviti javnosti u Beču.

Prema njezinim riječima, izložba je povijesni projekt koji daje pogled na umjetničko stvaralaštvo između klasične i post moderne, a rasvjetljava značajne umjetničke pozicije umjetničkog pokreta Op Art-a 60-ih i 70-ih godina koji se označava kao pokret u prostoru i manifestacija postmoderne.

Na izložbi predstavljenoj na dva kata muzeja zastupljen je spektar različitih eksponata: ulja na platnu, skulptura, fotografija, crteža, reljefa, filmskih i video instalacija, kompjutorskih grafika i elektronskih objekata i drugi izlošci.

Prema kustosici Badurini-Trska, izložba predstavlja i prostorne instalacije, nove prezentacije i rekonstrukcije svjetlosnih predmeta da bi se pokazalo kako su umjetnici druge polovice 20. stoljeća tumačili svijetlost boju i pokret.

Instalacije, pozicije i svi drugi eksponati prikazani na dva kata muzeja su u dijalogu i korespondiraju s drugom izložbom 'Really' austrijske suvremene umjetnice Dorit Margreiter, rekla je glavna direktorica MUMOK-a Karola Kraus.

Posebno je pozdravila suradnju MUMOK-a i Muzeja umjetnosti (Kunstmuseum) u Stuttgartu, kao i suradnju sa švicarskom fondacijom Art Mentor Foundation u Lucernu.

'Financijski i organizacijski bio je veliki izazov organizirati tu veličanstvenu izložbu koja krajem godine seli u Kunstmuseum u Stuttgart', rekla je na konferenciji za novinare direktorica Kraus.

Izložba ostaje otvorena do 20. listopada, dok je sveobuhvatna izložba Dorit Margreiter otvorena do 6. listopada, a obuhvaća, također na dva kata muzeja, bogatstvo video i filmskih instalacija, fotografija i skulptura.