nagrada Femme de Cinéma u Les Arcu

Antoneta Alamat Kusijanović nakon novog uspjeha 'Murine': Prihvaćena sam, nagrađena i moj rad je prepoznat van Hrvatske, zemlje koja je moj dom

16.12.2021 u 15:20

Bionic
Reading

Naslijedivši Jasmilu Žbanić, Lucie Borleteau, Malgorzatu Szumowsku, Iram Hacq, Claire Burger, Sarah Gavron i Agnieszku Holland; Antoneta Alamat Kusijanović pridružila se popisu redateljica ovjenčanih tom nagradom

Hrvatska redateljica Antoneta Alamat Kusijanović osvojila je nagradu Femme de Cinéma u Les Arcu, za film 'Murina' koji se prikazuje u glavnom natjecateljskom programu tamošnjeg Festivala europskog filma.

Festival europskog filma Les Arcs, koji se u skijaškom resortu u Alpama održava do 18. prosinca, dodjeljuje tu nagradu devetu godinu zaredom, a namijenjena je filmašicama koje su posebno doprinijele svijetu filma.

'Zbog činjenice da su žene još uvijek nedovoljno zastupljene u određenim područjima filmskog stvaralaštva, cilj ove nagrade je podizanje svijesti u medijima, među profesionalcima te u široj javnosti o talentima iznimnih filmašica', poručuju s Festivala.

'Naslijedivši Jasmilu Žbanić, Lucie Borleteau, Malgorzatu Szumowsku, Iram Hacq, Claire Burger, Sarah Gavron i Agnieszku Holland; Antoneta Alamat Kusijanović pridružit će se popisu redateljica ovjenčanih nagradom Sisley/Les Arcs Femme de Cinéma', napomenuli su u obrazloženju nagrade.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Antoneta Alamat Kusijanović

'Murina' je poruka mladim ženama da osvijeste svoju snagu

Kako je izvijestio HAVC, primivši nagradu, redateljica se u emotivnom govoru osvrnula na svoj trnovit, ali plodonosan put te poručila kako se filmom 'Murina' željela obratiti mladim ženama koje trebaju osvijestiti svoju snagu, stvoriti vlastite prilike, trebaju znati da moć i sloboda pripadaju njima, kao i obratiti se šesnaestogodišnjakinjama 'koje žive u svima nama, pa tako i u meni, i još uvijek se mogu promijeniti'.

Rekla je kako je ove godine bila u iščekivanju – predstavljanja svog filma svijetu, koji je plod četiri duge godine rada i rođenja sina - na festivalu u Cannesu bila je devetom mjesecu trudnoće, dva dana nakon premjere 'Murine' dobila je trudove, napustila Cannes usred noći i vozila 13 sati do Hrvatske, gdje je otišla ravno u bolnicu. Vrlo brzo iz Cannesa su je nazvali da se vrati jer je Murina osvojila Zlatnu kameru.

Premijera filma 'Murina' u Cannesu Izvor: Promo fotografije / Autor: Irena Jelić/HAVC

'Sjećam se tog trenutka. Ležim u bolnici, sin na mojim prsima, dojim ga. Gledam Mélanie Thierry preko laptopa, održala je krasan govor najavljujući moju nagradu. Željela sam biti tamo s njom, u dvorani Lumière, i slaviti plodove dugogodišnjeg rada koji je iza mene, ali također nisam mogla poželjeti biti nigdje drugdje već tamo gdje već jesam – sa svojim djetetom u naručju nakon poroda', dodala je.

  • +9
Prizori iz filma 'Murina' Izvor: Promo fotografije / Autor: MARIO TOPIC, promotivne fotografije

Redateljica kaže kako ta slika vjerno dočarava što znači biti i žena i redateljica. 'Osjećala sam se moćno, taj trenutak - to jest potpuno stvaranje. Jedino žene imaju sposobnost zaista stvarati - priče, filmove, i sam život. Ne smijemo biti prisiljene birati - jer bi prilika trebalo biti pregršt', objasnila je.

Antoneta Alamat Kusijanović: 'Prihvaćena sam, nagrađena i moj rad je prepoznat van zemlje koja je moj dom, Hrvatske'

'Kad se odlučite zauzeti za svoju slobodu, ta sloboda će biti prijetnja mnogima, istina o kojoj progovarate postat će opasna po druge, izazivat će jal i gnjev. To se upravo dogodilo s Murinom u mojoj vlastitoj zemlji. Prihvaćena sam, nagrađena i moj rad je prepoznat van zemlje koja je moj dom, Hrvatske', istaknula je redateljica.

Poručila je i da se uvijek osjećala dobrodošlo u Francuskoj, gdje je upoznala mnoge snažne i samosvjesne žene, i gdje je filmska industrija uistinu zaštićena.

'Murina' je svoj put započela u sklopu prestižnog programa 15 dana autora festivala u Cannesu, na kojem je osvojila nagradu Zlatna kamera (Camera d'Or) za najbolji prvijenac u svim službenim festivalskim sekcijama, što je ujedno i jedno od najvećih priznanja hrvatskom filmu na Cannesu od osamostaljenja Hrvatske.

Film je poslije nastavio nizati uspjehe i na drugim relevantnim svjetskim festivalskim pozornicama - od New Yorka (Hamptons Film Festival) gdje je proglašen najboljim dugim igranim filmom, pa sve do nedavnih Grand Prixa na CinEastu u Luksemburgu i Cinemamedu u Bruxellesu te nagrade Marcin na Filmskom festivalu međunarodne mlade publike Ale Kino u poljskom Poznanju.

Tijekom 2019. sniman je na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, među kojima je i Nacionalni park Kornati koji je nedavno uvršten među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju Europske mreže filmskih komisija (EUFCN), na čijim se stranicama može glasati.

Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij te priče o nastojanjima djevojke da pronađe svoje mjesto u patrijarhalnom okruženju, supotpisuje Frank Graziano. Glume Gracija Filipović, Leon Lučev, Cliff Curtis i Danica Ćurčić.

Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).