U ZAGREBU

MSU otvara izložbu grafičarke Vide Meić

04.06.2020 u 14:53

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) otvara u četvrtak izložbu 'Strukture mrlja' grafičarke Vide Meić, na kojoj umjetnica predstavlja rezultate svog eksperimentiranja u tehnici kolografije

Izložba je ostvarena zahvaljujući MSU nagradi koju je Meić dobila na 34. salonu mladih 2018. Kolografija je tehnika lijepljenja bilo kakvih vrsta ljepila na neku podlogu, čime se stvaraju reljefi.

Meić utiskuje matrice u različitim bojama pa se tako jedan njezin rad može sastojati od pet otisaka i pet različitih matrica, a posebno joj je zanimljivo što je te slojeve teško kontrolirati i unaprijed vizualizirati. Tek se praksom može predvidjeti buduća forma, što je zapravo razmišljanje srodno slikarskom jer uslojavanjem boja postiže kompoziciju.

Kustosica izložbe Leila Topić kaže kako umjetnica svoje umjetničke srodnike pronalazi u radovima američke znanstvenice i umjetnice Julie Buntaine, koja se nadahnjuje idejom kako gledanje umjetnosti i praćenje skokovitih fiksacija oka također ima potencijala postati umjetničko djelo per se.

'Lavirajući između kontroliranog slučaja i utvrđenih procedura grafičkog medija, ona samosvojno ukazuje na zanemarenu spoznaju vizualne percepcije, da bismo uistinu vidjeli svijet kakav jest valja nam prekinuti prisan odnos s njim i otvoriti opažaj', ustvrdila je.

Vida Meić rođena je 1991. godine u Čakovcu. Diplomirala je grafiku u klasi Ines Krasić na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2017. godine s pohvalom Summa Cum Laude. Nagrađivana je umjetnica koja izlaže samostalno od 2016., radi u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika i kao vanjska suradnica na Akademiji likovnih umjetnosti.

Njezina izložba u MSU bit će otvorena do 5. srpnja.