POMOĆ KULTURNJACIMA

Kroz 'Kreativnu Europu' 20 organizacija ostvarile potporu od 990 tisuća eura

04.06.2020 u 14:44

Bionic
Reading

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) Europske komisije objavila je kako je 20 hrvatskih organizacija iz programa Kreativna Europa - potprogram Kultura ostvarilo potporu od 994.241,00 eura

Iz Ministarstva kulture priopćili su da je EACEA objavila rezultate poziva za Potporu za europske projekte suradnje 2020 - EACEA/32/2019 koji je bio raspisan u dvije natječajne kategorije, s rokom za predaju projektnih prijedloga do 27. studenog 2019.

Natječajne kategorije su bile: COOP1 - manji projekti suradnje sa sufinanciranjem do 60 posto ukupnoga proračuna uz maksimalni iznos potpore od 200.000 eura i COOP2 - veći projekt suradnje sa sufinanciranjem do 50 posto ukupnog proračuna i s maksimalnim iznosom potpore od dva milijuna eura.

U kategoriji manjih projekata pristiglo je 314 prijava, od čega je za financiranje odobreno 93 projekata u iznosu od 17.359.091 eura, a u  kategoriji većih projekata suradnje zaprimljene su 69 prijave i sufinanciranjem je u konačnici poduprto 20 projekata u iznosu od 29.768.803 eura. 

Na pozivu je sudjelovalo 2008 kulturnih organizacija i institucija iz Europe.

Dionici kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj ostvarili su potporu za sudjelovanje u 13 manjih projekata suradnje, od čega u jednom kao vodeći partner te za sudjelovanje u 5 većih projekata suradnje, stoji u priopćenju.

Financiranje kroz Poziv za projekte suradnje 2020 ostvarili su: Turistička zajednica grada Varaždina, Crveni nosovi, klaunovi doktori; Vibro limes d.o.o., 'Europavox'; Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Siva zona, prostor suvremene i medijske umjetnosti; POGON - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade; Radio Teatar Bajsić i prijatelji; Spotlight, obrt za savjetovanje i ostale usluge; Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila; Zagrebačko kazalište mladih/Zagrebački plesni centar; Culture Hub Croatia, platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu; Domino, 'Island Connect'; Ured za fotografiju; Institut za povijest umjetnosti; Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci; Kutak Knjiga; Udruga 'Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura gluhih' DLAN i Slobodne veze, udruga za suvremene umjetničke prakse.