projekt prezentacije

MSU i Zagreb film potpisali sporazum o suradnji

23.10.2020 u 14:07

Bionic
Reading

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić i ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan potpisali su u petak u Muzeju suvremene umjetnosti Sporazum o suradnji na projektu prezentacije filmske i nefilmske arhivske građe Zagreb filma

Sporazumom je dogovorena sustavna stručna briga o čuvanju, digitalizaciji i prezentaciji iznimno vrijedne građe koju se nalazi u fundusu Zagreb filma, a MSU ima stručne i prostorne preduvjete za to.

'Velika izložba o šezdeset godina Zagreb filma pokazala je koliko ta ustanova posjeduje dragocjenog materijala u likovnom i estetskom smislu i koliko to gradivo koja zavređuje muzealizaciju', rekla je Snježana Pintarić, dodavši kako je prvi korak ka muzealizaciji obrada i digitalizacija, pa sve do promocije građe. Izložba je bila povod i početak suradnje, ali želja je da se materijal na muzeološki način i dalje prezentira jer se radi o najznačajnijim autorima naše animacije, istaknula je Pintarić.

Ta multimedijska izložba pokazala je brojne odlične filmove iznimnih autora – Dušana Vukotića, Vatroslava Mimice, Nedeljka Dragića, Joška Marušića Marušića, pa sve do najmlađe generacija i autora poput Danijela Šuljića i Marka Tadića.

U sklopu izložbe rekonstruiran je i Studio za crtani film, a osim originalne građe koja je nastala kao podloga za izradu animiranih filmova na izložena su i djela naših velikih umjetnika Zvonimira Lončarića, Zlatka Boureka, Aleksandra Srneca, Vlade Kristla, Ede Murtića i mnogih drugih. Autori izložbe su Simon Bogojević Narath, Vesna Meštrić i Snježana Pintarić, a riječ je o prvom sveobuhvatnom pregledu rada te proslavljene produkcijske kuće.

Zagreb film proizveo je dosad više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova, za koje je osvojio više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima Oscar za najbolji animirani film dodijeljen 1962. 'Surogatu' Dušana Vukotića. Sporazum je potpisan tjedan dana do zatvaranja izložbe, nakon punih devet mjeseci. Trebala je završiti u lipnju, no produžena je do 31. listopada.