SNJEŽANA PINTARIĆ

Ravnateljica zagrebačkog MSU-a: Muzeji su sigurno i zanimljivo mjesto

  • Autor: N.B./Hina
  • Zadnja izmjena 17.09.2020 15:53
  • Objavljeno 17.09.2020 u 15:22
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić rekla je u utorak, najavljujući jesensku sezonu, kako su u okolnostima 'novog normalnog' muzeji sigurno mjesto na kojem se i dalje organiziraju zanimljivi sadržaji i kontakt s umjetnošću 'koja nam pomaže da prebrodimo stvarnost'.

'Ovih se dana piše kako je pao broj posjetitelja i to je činjenica s kojom se i mi suočavamo i borimo, ali i nastojimo uvjeriti javnost da muzeji i dalje rade dobre programe, dovode iznimne umjetnike,', rekla je Pintarić na konferenciji za novinare.

'Želimo da se i publika i zaposlenici osjećaju ugodno, pa se trudimo provoditi epidemiološke mjere, dezinficiramo prostore, nosimo maske, a muzej je dovoljno velik, prostire se na 15 tisuća četvornih metara, da se može držati razmak', dodala je.

S obzirom na to da se promijenio profil posjetitelja, manje je školskih grupa i turista, a više individualnih i obiteljskih posjeta, MSU je produljio radno vrijeme do 19 sati i ponovno radi nedjeljom.

Izložba o stripu u Hrvatskoj i monografska izložba Duje Jurića

Pintarić je najavila da će se u narednom periodu otvoriti niz izložbi, a kao dva najveća projekta izdvojila je izložbu 'Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj' te monografska izložba Duje Jurića, koje će se otvoriti u studenom, odnosno u prosincu.

Jasna Jakšić, koja je uz Ivanu Kancir, kustosica izložbe posvećene stripu koja se otvara u studenom, rekla je da će ta izložba dati presjek strip stvaralaštva u Hrvatskoj i obuhvatiti neke od najpoznatijih stripova, ali fokus će biti na suvremenim autorima.

Izložba će imati devet cjelina - Strip junaci i junakinje, Strip i karikatura, Strip i film, Strip i animacija, Medijacija stripom, Strip za djecu i mlade, Strip i izdavaštvo, Estetika stripa u javnom prostoru, Muzealizacija stripa, s radovima više od pedeset autorica i autora.

'Ukoliko nam okolnosti dopuste imat ćemo unutar izložbe niz prezentacija, među ostalim, 24-satni maraton crtanja stripa i intervencije umjetnika u prostor', napomenula je Jakšić.

Martina Munivrana, kustosica izložbe Duje Jurića, rekla je da će posjetitelji imati priliku dobiti uvid u više od trideset godina stvaralaštva tog istaknutog autora koji se afirmirao u području geometrijske apstrakcije, ali posljednjih godina radi ambijentalne instalacije.

Pod nazivom 'Od diskursa do forme/od forme do diskursa', izložba daje presjek njegova rada s naglaskom na serijama nastalima u posljednjih desetak godina, a koncepcijski obuhvaća odabir kronološki ranije nastalih radova do slojevitih kompozicija.

MSU predstavlja inozemne i domaće umjetnike svih generacija

Među najavljenim izložbama je i "Future archaeology – povratak s Mjeseca" njemačkog umjetnika Fabiana Anselma Orascha, nadahnuta njegovom rezidencijom u Zagrebu, te "Umjetnost djeluje!“ nastala u sklopu međunarodnog projekta "Umjetnost djeluje! Kultura otpora i oslobođenja u Europi“ koji obuhvaća umjetničko, kulturno i povijesno-političko obrazovanje mladih.

Bit će tu i izložbe "Katastrofa neviđenog“ Radenka Milaka, banjalučkog umjetnika mlađe generacije koji je 2017. predstavljao BiH na Venecijanskom bijenalu,"Hvatači snova“ koja obuhvaća presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije te tradicionalni Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac na temu socijalne fotoreportaže.

MSU donosi i samostalne izložbe Željka Kipkea "Unyiealding Look into the Future“, kao i multimedijalne umjetnice Ines Krasić te slovenskog umjetnika Ištvana Huzjana i fotografkinje Sofie Silvije.

Bogat edukativni i multimedijalni program

Ivana Gorički, muzejska pedagoginja u Odjelu za edukativnu djelatnost MSU-a, najavila je bogat program za sve dobne skupine, cijele obitelji, osobe starije od 54 godine, kreativne radionice, umjetničko edukativni programe i tečajeve, susrete s umjetnicima, stručna vodstva, predavanja, okrugle stolove, simpozije.

Tu je, među ostalim, "Animatorska početnica“ za djecu od 9 do 12 godina, Kreartivke – besplatne likovne radionice za djecu od 6 do 11 godina, a u listopadu MSU započinje s EU projektom BEAM UP: Blind Engagement in Accessible Museum Projects koji nastoji približiti suvremenu umjetnost slijepim i slabovidnim osobama.

Najavljen je i početak projekta „Drugačiji i jednaki“ - program za osobe s intelektualnim oštećenjima koji će biti vezan za primjere umjetničkih radova predstavljenih unutar novog stalnog postava MSU-a, s posebnim naglaskom na individualizirani pristup svakom sudioniku.

Branko Kostelnik, producent, voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a, podsjetio je da je taj muzej bio jedan od prvih koji je ove godine počeo s koncertima, a i za novu sezonu su pripremili raznovrsni multimedijski program.

Uz izložbu o Zagreb filmu prikazat će se dvije programske cjeline s filmskim tribinama, nastavlja se s programom suvremenog plesa Antisezona 20, a u studenom ponovno počinju s programom ART POP WORKSHOP koji spaja rad šireg umjetničkog područja i umjetničkih praksi, kao spoj suvremene umjetnosti i popularne kulture, a prvi gost u novom ciklusu je Zoran Predin.

Cijelu godinu MSU kino u suradnji s kinom Metropolis prikazuje europske, američke nezavisne i svjetske igrane filmove odabrane ne samo s najprestižnijih svjetskih filmskih festivala, nego i repertoara europskih art-kina.

Pet aktualnih izložbi u MSU

U Muzeju suvremene umjetnosti sada se održava pet izložbi - "Nice to meet you/Drago mi je" Jelene Bando, koja je otvorena do 27. rujna, potom velika multimedijska izložba "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma", otvorena do 31. listopada.

Mogu se razgledati i "Kolekcija za budućnost/Akvizicije 2009. – 2019.", do 18. listopada, izložbe festivala Organ Vida, do 4. listopada te izložba "U osnivanju u likvidaciji" kolektiva Montažstroj, do 3. listopada.

U prizemlju MSU-a je izložena prostorno-zvučna instalacija "Krešimir Rogina: Danas riječ govori više od tisuću slika".

MSU nastavlja i sa svojim online aktivnostima, tijekom ljeta izradio je i novi web shop.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!