MADE IN HRVATSKA

Mlade autorice o hrvatskom političko-kulturnom ringišpilu

05.03.2015 u 14:40

  • +2

Made in Hrvatska

Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Bionic
Reading

Satiričko kazalište Kerempuh najavljuje najnoviju praizvedbu, predstavu ‘Made in Hrvatska’ Anice Tomić i Jelene Kovačić

Riječ je o novom autorskom projektu redateljsko-dramaturškog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić, a one prvi puta postavljaju predstavu u Kerempuhu dok su ranije svoje znanje potvrdile, među ostalim, radeći u ZKM-u predstavu prema priči o Luki Ritzu, ‘Ovo bi mogla biti moja ulica’, ili višestruko nagrađenom predstavom ‘Ana i Mia’, koju su postavile za Malu scenu, a koja tematizira anoreksiju i bulimiju.

’'Made in Hrvatska' je satira o kulturno-političkoj stvarnosti u kojoj je podobnost često važnija od kompetencija, u kojoj se sposobnosti procjenjuju po pripadnosti stranačkim listama, a poslovi dijele po principu vraćanja starih dugova, te pokušava detektirati što sve stoji iza onoga što nam se često servira kao prvorazredna hrvatska kultura', najavljuju autorice.

Predstava prati otvaranje novog multimedijalnog centra, MuMu Centra, smještenog u središtu Zagreba, te sufinanciranog iz europskih fondova, a na scenu donosi niz karaktera.

'U restoranima ili uredima, u zahodima ili pak na Sljemenu susreće se kulturna, politička i crkvena elita koja daleko od naših očiju donosi odluke o tome što pripada kulturi, a što ne. Za redatelja otvaranja velebnog centra izabire se Mirko Perinić, redateljska zvijezda 90-ih, miljenik dijaspore sumnjive prošlosti, čije vrijeme ponovno dolazi. Namjera da se otvaranje pretvori u nacionalni spektakl par excellence iz dana u dan sama se u sebe urušava Mirkovom uznapredovalom hipohondrijom, ali i njegovom očiglednom nesposobnošću. No u cijeli projekt uloženo je jako puno novca, a tu je i predstavnik europske delegacije koji o svemu mora napisati podrobni izvještaj, iako se sve polako pretvara u spektakularnu katastrofu koju zidine velebnog centra ne mogu izdržati. Ova predstava pokušaj je sondiranja svih onih kulturnih političara, nesposobnjakovića, podobnika, ulizica, kvazitalenata, seksualnih predatora i ostalih koji čine histeričnu menažeriju hrvatskog političko-kulturnog ringišpila te o onima koji se na tom ringišpilu svakodnevno okreću ni ne znajući da to čine’, najavljuju autorice Tomić i Kovačić, inspirirane filmom ‘Holivudski svršetak’ Woodyja Allena.

U predstavi igraju Elizabeta Kukić, Borko Perić, Nina Erak Svrtan, Vilim Matula, Linda Begonja, Anita Matić Delić, Mario Mirković, Željko Königsknecht, Mirela Videk, Hrvoje Kečkeš i Mia Begović. Pretpremijerna izvedba najnovijeg naslova Satiričkog kazališta Kerempuh zakazana je za petak 20. ožujka u 20 sati, a svečana praizvedba bit će u subotu 21. ožujka u 20 sati.