PORUKA MINISTRU

Misli istaknutih umjetnika nestat će pod crnilom udaraca bičem

17.02.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Queer Zagreb Sezona nastavlja seriju performansa vezanih uz dosadašnje postupke nove Vlade i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, i to performansom Brune Isakovića 'O lijepa, o draga, o slatka slobodo', a održat će ga 20. veljače s početkom u 12 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu

Performans 'O lijepa, o draga, o slatka slobodo' Brune Isakovića postavlja u javni prostor razmišljanja i citate povijesno značajnijih hrvatskih umjetnica i umjetnika (Ivan Gundulić, Vesna Parun, Miroslav Krleža, Vlado Gotovac, Marija Jurić Zagorka, A. G. Matoš) o slobodi, umjetnosti, nacionalizmu i religiji.

'U duhu sadašnjeg vremena, sve više zasićenog tendencijama zatiranja slobodnog mišljenja, i riječi spomenutih umjetnika će u tom istom javnom prostoru biti bičevane bičem umočenim u crnu boju dok slova ispisana na velikom panou ne nestanu u crnilu.

Performans i udarci bičem bit će tonski snimljeni da bi se netom kasnije kao zvučna instalacija ocrnjena prateća konstrukcija mogla postaviti u foyeru MSU-a kao trajni podsjetnik na pokušaj gušenja slobode govora', stoji u najavi.

Bruno Isaković (1981., Zagreb) studirao je u Amsterdamskoj školi umjetnosti (odjel suvremenog plesa) te na Plesnoj akademiji Rotterdam. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada. Kao plesač je surađivao s brojnim stranim koreografima, a kao koreograf sudjelovao na mnogim istaknutim međunarodnim plesnim festivalima. Isaković redovito podučava i drži različite plesne radionice. Od 2009. član je Studija za suvremeni ples u Zagrebu.

Nedavni događaji nisu samo uobičajene demokratske smjene vladajućih političkih elita jer promjene kojima svjedočimo i protiv kojih svojim umjetničkim i aktivističkim radom istupamo vrijednosnog su karaktera, sužavaju medijske i manjinske slobode te vode k ugrozi opstanka različitosti u hrvatskom društvu, smatraju organizatori.

Queer Zagreb Sezona stoga će kontinuiranom serijom performansa ukazivati na neodrživost bilo koje prijetnje naspram slobode govora u javnom medijskom prostoru ili ograničavanja slobodnog umjetničkog izražavanja.

Istovremeno, da bi ministru Zlatku Hasanbegoviću svjesno i benevolentno ipak priznali neku moć autonomnog odlučivanja u području kulture i umjetnosti - upravo ministar odlučuje o duljini trajanja ovog projekta Queer Zagreb Sezone jer serija performansa započela je njegovim prvim, a završava njegovim posljednjim radnim danom na mjestu ministra kulture u ovoj Vladi.