INDY FILM FEST

Hrvatski film 'Tereza37' nastavlja bogati festivalski put

29.04.2021 u 12:57

Bionic
Reading

Dugometražni igrani film 'Tereza37' scenaristice Lane Barić i redatelja Danila Šerbedžije prikazuje se od četvrtka na 18. Indy Film Festu, čije se ovogodišnje izdanje, umjesto u Indianapolisu, održava online

Uvršten je u program World Cinema Features tog američkog festivala koji će tijekom deset dana za gledatelje iz SAD-a, Kanade i Meksika ponuditi više od stotinu kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Osim filmskog, Indy Film Fest nudi i bogati popratni program koji podrazumijeva i Q&A sesije s filmašima te sastanke s pripadnicima filmske industrije, najavio je HAVC.

Svi filmovi koji se prikazuju online na Indy Film Festu mogu osvojiti i Nagradu publike.

U lipnju film će sudjelovati u natjecateljskom programu na Međunarodnom festivalu ženskog filma u Beirutu, koji je posvećen filmovima o ženama ili filmovima koje potpisuju žene, a zasad se vjeruje da će se održati uživo.

Taj će hrvatski film do kraja travnja moći će pogledati i posjetitelji hibridnog izdanja Festivala novog balkanskog filma BaNeFF u Stockholmu, koji se upravo održava, a posvećen novijoj produkciji zemalja s područja Balkana.

Festival se fokusira na uratke koji se bave balkanskim temama i na filmove koji nemaju širu distribuciju u skandinavskim zemljama.

Filmovi u službenoj selekciji konkuriraju za četiri nagrade: najbolji film, najbolja ženska uloga, nagrada publike i posebna nagrada festivala.

Radnja prati 37-godišnju Terezu, koja nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Počinje preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život.

Glavne uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan.

Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita.

Svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila čak šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

Od tada se prikazao na festivalima u Španjolskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, a ušao je i u konkurenciju beogradskog FEST-a. Osim u Puli, nagradom se ovjenčao na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu - osvojio je nagradu publike u programu 'Ponovno s nama', Zlatni bicikl.