SASTANAK U ZADRU

Ministrica Zlatar-Violić predstavila strategiju kulturnog razvoja

29.09.2012 u 17:34

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić danas je, u okviru aktivnosti u vezi s izradom strategije kulturnog razvoja, posjetila Zadar gdje se sastala s gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem i s predstavnicima zadarskih kulturnih institucija

Što se tiče planova, označeno je pet najvažnijih projekata u kulturi na kojima će grad raditi u suradnji s Ministarstvom, a riječ je o Centru za baštinu, odnosno Muzeju dvije palače, Centru za podmorsku arheologiju, Centru za mlade, Turističko-informativnom centru i Ljetnoj pozornici na Citadeli.

Prva tri od tih pet, rekla je ministrica nakon sastanka, bit će predložena za financiranje iz europskih strukturnih fondova, i to u 85-postotnom iznosu, dok će ostalih 15 posto financirati grad u suradnji s Ministarstvom.

Gradonačelnik Vrančić razgovore je ocijenio iznimno uspješnim i sadržajnim za kulturu grada koja živi 12 mjeseci, a ne samo tri ljetna mjeseca u godini.

Ministrica Zlatar-Violić je nakon sastanka novinarima rekla da smatra najvažnijom buduću suradnju između kulturnih institucija gradova jer, kako je rekla, iznimno veliki i skupi projekti iz Dubrovnika, Splita ili Zadra odrade se u ljetnoj sezoni i nigdje ne gostuju. 'Želimo izići iz zatvorenoga kruga u kojem gradovi produciraju predstave sami za sebe i vrlo rijetko gostuju. Odlučili smo osnažiti upravo taj moment', rekla je ministrica Zlatar-Violić.

Dodala jer da nije u redu da nakon brojnih ljetnih festivala ništa iz Dubrovnika nije gostovalo u Splitu ili iz Splita u Zadru i obrnuto. 'To je naprosto nedopustiva praksa i neracionalno ponašanje', istaknula je resorna ministrica, dodajući kako je nepodnošljiva praksa da predstave koštaju milijun do dva milijuna kuna, a pogleda ih tisuću i pol građana i to, kako je rekla, najčešće onih koji nisu platili ulaznice.

Na novinarsko pitanje da ocijeni financijsko stanje u kulturi ministrica je rekla da smo u najboljim vremenima oko 2006. godine u kulturi imali jedan posto proračuna, a taj postotak je do danas pao na 0,57 posto, što je, kazala je, donja granica.

Gledajući europski prosjek, od dva do tri posto, vidi se koliko zaostajemo i taj zaostatak je najizraženiji upravo na investicijama u kulturnu baštinu, istaknula je ministrica Zlatar-Violić, dodajući da taj dio Ministarstvo namjerava nadoknaditi kroz strukturne fondove EU-a.