U BERLINU

Ministrica Obuljen Koržinek na konferenciji 'Sharing Heritage - Sharing Values'

  • Autor: E. K./Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2018 20:34
  • Objavljeno 19.06.2018 u 20:34
Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će u Berlinu od 21. do 24. lipnja na središnjoj konferenciji u sklopu Europske godine kulturne baštine, pod nazivom 'Sharing Heritage - Sharing Values', priopćeno je iz Ministarstva kulture RH

Ovu su godinu Europski parlament i Vijeće proglasili Europskom godinom kulturne baštine.

Stavljanjem kulturne baštine u fokus tijekom 2018. godine ističe se uloga kulturne baštine u izgradnji snažnijeg društva, stvaranju radnih mjesta i napretku sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine. Cilj je Europske godine kulturne baštine potaknuti građane na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe te razumijevati i štititi njezinu jedinstvenu vrijednost, ističe se u priopćenju.

Središnjom konferencijom u Berlinu pod nazivom 'Sharing Heritage - Sharing Values', koja će se održati u organizaciji vodeće europske mreže za baštinu Europa Nostra, uspostavit će se platforma za provođenje politika kulturne baštine te pokušati odgovoriti na pitanje kako na najbolji način kulturnu baštinu iskoristiti kao strateški resurs.

Na konferenciji će sudjelovati, između ostalih, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, povjerenik Europske komisije za kulturu, obrazovanje i mlade Tibor Navracsics, zatim ministri kulture Francuske, Njemačke, Grčke i Portugala, predsjednik Europskog odbora regija Karl-Heinz Lambertz, predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Luca Jahier, predstavnici UNESCO-a itd.

Tijekom boravka u Berlinu ministrica kulture Obuljen Koržinek sudjelovat će i na svečanoj dodjeli nagrade Europske unije za kulturnu baštinu / nagrade Europa Nostra za 2018., koja će se održati 22. lipnja 2018. godine.

Priznanje je dobilo 29 dobitnika iz 17 zemalja, koji su nagrađeni za svoja velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti, a jedan od dobitnika je i Muzej Sinjske alke. Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u gradu Sinju u Hrvatskoj.

Sinjska alka je 2010. godine upisana na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, a na njenu 300. obljetnicu, 2015. godine otvoren je Muzej Sinjske alke, podsjećaju iz Ministarstva.