odbacuju prozivke

Ministarstvo kulture inicijativi 'Dosta je rezova': Proračun nam je povećan, a ne smanjen

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2019 19:00
  • Objavljeno 01.02.2019 u 19:00
Ministarsvo kulture

Ministarsvo kulture

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Odbacivši još jednom navode Inicijative 'Dosta je rezova' koja ih proziva za smanjenje proračunskih izdvajanja, Ministarstvo kulture u petak - u odgovoru na nezadovoljstvo Inicijative rezultatima 'Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu' - ističe da su sredstva povećana u apsolutnom iznosu i u postotku u odnosu na državni proračun, a neprihvatljivim smatra da se nezadovoljstvo pojedinim odlukama uopćava tvrdnjom o netransparentnosti odlučivanja

'Proračun je povećan u apsolutnom iznosu i u postotku u odnosu na državni proračun tako da ne stoji tvrdnja da se provode rezovi. Upravo suprotno, izvorna proračunska sredstva u dvije godine povećana su za oko 100 milijuna kuna, a samo kroz Europski socijalni fond i pozive na dostavu projektnih prijedloga 'Umjetnost i kultura za mlade', 'Umjetnost i kultura 54 +' i 'Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi' osigurano više od 90 milijuna kuna za programe poticanja participacije u kulturi', naglašava Ministarstvo.

Navodi pritom da su ukupno, za sva tri poziva, ugovoreno 63 projekta za Organizacije civilnog društva, 15 projekata za Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i 25 projekta za Ustanove u kulturi.

Iz Ministarstva ističu da se kroz Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske sufinancira programe s obzirom na broj prijavljenih programa te raspoloživa sredstva.

U proračunu inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi (7 milijuna kuna) uključeno je financiranje programa rock glazbe i klupskih programa (milijun kuna) te se od 2018. godine izravno potiče stvaralaštvo vizualnih umjetnika kako bi se osnažilo njihovo djelovanje upravo u polju suvremenih umjetničkih praksi (milijun kuna), navodi Ministarstvo.

'Zbog uspostave novog načina planiranja i ugovaranja programa ustanova u nadležnosti Ministarstva kulture kojima je osnivač Republika Hrvatska, objavljeni rezultati Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2019. godinu ne uključuju programska sredstva tih ustanova. Njihovi programi bit će objavljeni zasebno na web stranici Ministarstva', naglašava Ministarstvo.

  • +35
  • +32

Nina Obuljen Koržinek

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ističe i da se sredstva za financiranje Zaklade Kultura nova osiguravaju u proračunu Ministarstva kulture, a na godišnjoj se razini kontinuirano povećavaju. 'Ukupno je za 2019. godinu Zaklada distribuirala sredstva u iznosu od 9.752.570,08 kuna za provedbu 141 programa/projekta organizacija civilnog društva na području suvremene kulture i umjetnosti', navodi Ministarstvo.

Napominje i da će nadležna Kulturna vijeća razmotriti zaprimljene prigovore na rezultate Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2019. godinu 's dužnom pažnjom te će se potom donijeti konačne odluke o sufinanciranju programa putem navedenog poziva'.

U odgovoru Ministarstva se napominje i da je ono na 'Poziv za financiranje javnih potreba u kulturi za 2019. godinu' zaprimilo oko osam tisuća pojedinačnih zahtjeva te da je odobreno oko četiri tisuće programa, a primljeno je i stotinjak žalbi od kojih je veći dio već riješen.

'U kontekstu svega navedenog vidljivo je kako se u proteklom razdoblju za organizacije civilnog društva koje djeluju na području kulture i suvremene umjetnosti otvorio čitav niz mogućnosti za financiranje vlastitih projekata javnim sredstvima na nacionalnoj razini (Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH i drugi javni pozivi Ministarstva kulture, Kreativna Europa, Zaklada Kultura nova, Europski socijalni fond, Zaklada za razvoj civilnog društva…)', navodi Ministarstvo u odgovoru.

Ističe i da ono podržava i potiče sustav komplementarnog financiranja koje smatra 'neophodnim za jačanje sektora'.

'Jednako tako, sredstva nastojimo usmjeriti i prema organizacijama koje još nemaju u cijelosti izgrađene kapacitete već se razvijaju i nastoje i u dislociranim i manje razvijenim područjima razviti aktivnosti važne za lokalne sredine – komparativnom analizom prijava i odobrenih programa u području Inovativnih kulturnih i umjetničkih praksi (za 2018. i 2019. godinu) uočen je rast novoosnovanih prijavitelja ( u ovoj godini 20 posto, što smatramo iznimno ohrabrujućim i pozitivnim podatkom', naglašavaju iz Ministarstva.

Na kraju poručuju kako neprihvatljivim smatraju da se nezadovoljstvo pojedinim odlukama može uopćiti tvrdnjom o netransparentnosti odlučivanja.

'Način donošenja odluka utemeljen je na Zakonu o kulturnim vijećima donesenim 2004. godine. Ministarstvo kulture je za ovu godinu najavilo donošenje Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi koji će unaprijediti proces donošenja odluka', poručuju iz Ministarstva kulture.

Inicijativa 'Dosta je rezova' u petak je objavila da su programska sredstva Ministarstva ove godine u odnosu na prošlu smanjena u 10 od 22 područja.

'Ako Ministarstvo misli da nas može zavarati tako da jednima malo poveća, a drugim još više uzme, jasno im poručujemo: ne može! Dosta je pretakanja iz šupljeg u prazno! Iduće godine povećat će jednima, a oduzeti drugima, ali nećemo dozvoliti da nas to razjedini u našem zahtjevu za povećanjem budžeta svih redovnih djelatnosti u kulturi', navodi Inicijativa koja traži 'povećana i široko dostupna sredstva za redovne djelatnosti u kulturu od kojih će umjetnice i kulturni radnici biti plaćeni za svoj rad'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!