odbacuju sve optužbe

Ministarstvo kulture i medija u odgovoru nezadovoljnim nakladnicima: Spomenute 'crne liste Ministarstva' ne postoje, ali postoji praksa praćenja ispunjavanja preuzetih ugovornih obaveza

18.02.2022 u 17:32

Bionic
Reading

Zatražili smo odgovor Ministarstva kulture i medija na teze koje su iznijeli nezadovoljni nakladnici koji potpisuju Otvoreno pismo o politici Ministarstva kulture i medija prema knjizi

Prekjučer smo objavili Otvoreno pismo o politici Ministarstva kulture i medija prema knjizi, koje je potpisao dio riječkih i hrvatskih, mahom manjih nakladnika, nezadovoljnih tretmanom u programima potpora Ministarstva.

Potpisnici Otvorenog pisma pišu o "politici preferiranja određenih nakladnika koja traje već zaista dugo", a ističu i - kako pišu - "jeziv podatak" da se "više od 95 posto dodijeljenih sredstava za knjigu odnosi na izdavače u Gradu Zagrebu i najbližoj okolici, a manje od 5 posto na sve ostale nakladnike u Hrvatskoj."

Otvoreno pismo nezadovoljnih nakladnika u cijelosti je dostupno na ovoj poveznici.

Zatražili smo i odgovor Ministarstva kulture i medija na teze koje su iznijeli nakladnici koji potpisuju spomenuto pismo. Odgovor Ministarstva prenosimo u cijelosti:

"Obavještavamo Vas da je u svim natječajima koji se odnose na književno-nakladničku i knjižarsku djelatnost istaknuto kako Ministarstvo podržava programe od nacionalne važnosti, a za programe lokalnog i regionalnog značaja očekuje se da tijela lokalne i regionalne uprave osiguraju financiranje. S obzirom na to da je većina nakladnika registrirana u Zagrebu, i nacionalno financiranje namijenjeno nakladnicima većinski se dodjeljuje onima registriranima na zagrebačkom području. S druge strane, većina nakladnika svojom distribucijom, bilo vlastitim web knjižarama, bilo suradnjom s knjižarama, distributerima i knjižnicama pokriva područje cijele Hrvatske. Prilikom odobravanja potpora izdavanju knjiga, kao i za sve druge programe, Ministarstvo se vodi jasno istaknutim kriterijima, a ne mjestom na kojem je pojedini prijavitelj registriran. Kriteriji odabira su jasno određeni i svima dostupni na ovoj poveznici.

Posebno skrećemo pozornost na programe časopisa, književnih manifestacija i književnih programa u knjižarama koji se redovito financiraju i čime se osigurava prisutnost knjige i književnosti u svim područjima Hrvatske. Spomenute 'crne liste Ministarstva' ne postoje, ali postoji praksa praćenja pridržavanja i redovnog ispunjavanja preuzetih ugovornih obaveza, kao što je i u svim pozivima istaknuto, što uvelike utječe na odobravanje budućih namjenskih proračunskih sredstava. To znači da prijavitelj koji nije ispunio ranije preuzete ugovorne obaveze, u slijedećem se natječaju neće financirati", stoji u odgovoru Ministarstva kulture i medija.