ZAJEDNIČKA KANDIDATKINJA

Ministarstvo i Grad dogovorili se oko v.d. intendanta HNK

09.10.2013 u 12:41

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i Grad Zagreb postigli su dogovor da se dužnost v.d. intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu povjeri Sanji Ivić, a tu bi odluku Vlada trebala potvrditi na sutrašnjoj sjednici.

Ministarstvo kulture predložilo je Gradu Zagrebu Sanju Ivić, dosadašnju direktoricu Drame, za v.d. intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, što je i prihvaćeno, potvrđeno je iz Ministarstva.

Prijedlog je upućen Vladi koja bi sutra trebala o njemu i glasovati.

Zagrebački HNK bez intendanta je od 1. rujna ove godine, kada je Ani Lederer istekao mandat. Po izmjenama u Zakonu o kazalištima, koje je Sabor prihvatio 27. rujna, intendanta zagrebačkog HNK imenuje i razrješava Vlada na zajednički prijedlog ministra kulture i zagrebačkog gradonačelnika po provedenom natječaju. Ako se zajednički prijedlog ne utvrdi u roku od sedam dana od pisanog zahtjeva ministra ili gradonačelnika, intendanta imenuje i razrješava Vlada na prijedlog resornog ministra.

Isti postupak vrijedi i za izbor v.d. intendanta, za kojega se, međutim, ne raspisuje natječaj.

Dosad je Vlada intendanta imenovala isključivo na zajednički prijedlog ministra i gradonačelnika uz prethodno pribavljeno mišljenje kazališnoga vijeća.

Za intendanta zagrebačkog HNK prije izmjena zakona raspisana su četiri natječaja, no nijedan nije uspio jer Ministarstvo i Grad, koji kazalište financiraju u omjeru 51:49 posto, nisu postigli dogovor o zajedničkom prijedlogu.