pokazao arhivu

Michael Ondaatje otkrio kako je radio na kultnom 'Engleskom pacijentu'

25.09.2017 u 13:58

Bionic
Reading

Kanadski pisac iz Šri Lanke Michael Ondaatje svoje je radne bilježnice, među kojima i one u kojima je bilježio nastanak 'Engleskog pacijenta', donirao Centru Harry Ransom na teksaškom Sveučilištu u Austinu. Arhivu je donirao i adresare, kalendare, govore, ali i privatna pisma koja je izmjenjivao s književnicima i glumcima

Kako pokazuje arhiva pisca, koju sada čuva Centar Harry Ransom na Sveučilištu u Austinu, slika pijanke s Oxforda, koju je Michael Ondaatje izrezao iz časopisa i umetnuo u bilježnicu, godinama kasnije poslužila je kao nadahnuće za scenu u slavnom filmu 'Engleski pacijent'.

U intervjuu s ravnateljem Centra Stephenom Ennisom Ondaatje je rekao kako prije pisanja na mašini ili računalu uvijek najprije ručno razradi barem četiri nacrta knjige.

'Dok sam u tim ranim fazama i roman pišem rukom, tu i tamo mi zatrebaju vizualne stanke. Onda u bilježnicu zalijepim odlomak nečije pjesme, nekoliko stihova ili možda sliku zabave na Oxfordu na kojoj su mnogi bili pijani, a na koju sam jednom naletio u nekom časopisu. Takve stvari mogu na vas podsvjesno utjecati', rekao je Ondaatje.

Kanadski pisac podrijetlom sa Šri Lanke kaže kako je spomenuta fotografija zabave inspirirala dio knjige i kasniju scenu filma u kojoj naslovni junak László de Almásy zamišlja kako ženu koju voli, Katharine Clifton, upoznaje kad je bila mlada, 'dugo vremena prije nego što ju je zaista upoznao'.

Ondaatje je rekao: 'Kad sam naišao na tu bilježnicu godinama kasnije, bio je to prvi put da sam shvatio i priznao njezin utjecaj na scenu u 'Engleskom pacijentu'.'

Ondaatjeove arhive u više od 90 kutija uključuju desetke ispisanih bilježnica koje je koristio za pisanje romana, među njima one za 'Engleskog pacijenta' te za 'Mačji stol' iz 2011. Tu su i nacrti za zbirku poezije, kao i dopisivanje s književnicima Alice Munro, Margaret Atwood i Johnom Bergerom.

Uključeni su, osim toga, adresari, kalendari, fotografije, govori, scenariji, kao i dopisivanje Michaela Ondaatjea s glumcima Juliette Binoche, Willemom Dafoeom, Ralphom Fiennesom i Kristin Scott Thomas o filmu 'Engleski pacijent'.

  • +9
Film 'Engleski pacijent' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ondaatje, čiji je sljedeći roman 'Warlight', objašnjava kako svaka od bilježnica odražava specifičnu fazu rada na romanu. 'Uvijek mi je draže gledati te rukom ispisane knjige nego istipkane rukopise. Bilo bi idealno kad bih mogao ovako objaviti roman, ali mi je rukopis užasan, nečitak, ponekad i meni samom', rekao je Ennisu.

Književnik, koji živi u Torontu, teksaško je sveučilište odabrao za suradnju nakon posjeta Centru Harry Ransom, u kojem ga je oduševila najprije zbirka fotografija, a potom i književna, u kojoj je među 'čudesnim' izlošcima otkrio adresar engleskog književnika Roberta Browninga, nacrt Faulknerove 'Svjetlosti u kolovozu' i pisma Tennysona Whitmanu.