AUKCIJA U SOTHEBY'SU

Meštrovićeva skulptura prodana za 440.000 kuna

06.07.2013 u 19:58

Bionic
Reading

Meštrovićeva malo poznata skulptura ‘Djevočica u molitvi'’ iz 1915. prodana je na držabi u londonskoj aukcijskoj kući u Sotheby’s za 50 tisuća funti, odnosno 440 tisuća kuna, priopćila je danas Meštrovićeva obitelj

Gotovo stotinu godina taj prvi brončani odljev skulpture bio je u vlasništvu obitelji poznatog londonskog kolekcionara, a originalni sadreni model ‘Djevočice u molitvi'’ (nazvane i ‘Sirotica'’) čuva se u Gliptoteci HAZU u Zagrebu.

Dražba ‘European Sculpture & Works of Art: Medieval to Modern’ održana je u utorak, 2 srpnja.

Originalni sadreni model ‘Djevočice u molitvi'’ Ivan Meštrović (1883. – 1962.) poklonio je prvoj supruzi Ruži Klein, a ona ga je oporučno 1946. ostavila Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je izložen na prigodnoj izložbi povodom 105. objetnice ALU lipnja prošle godine u Gliptoteci.

Posthumno 1987. u Zagrebu izrađena su dva brončana odljeva koji su upitnog legitimiteta, a postojanje ilegalnih odljeva uvijek utječe negativno na dražbama, jer svaki dodatni odljev, a osobito ilegalni, smanjuje vrijednost kipa, kaže se među ostalim u priopćenju koje su potpisali supružnici Mate i Rumjana Meštrović (Meštrovićev sin i snaha).

Navode i da je lijevanje ilegalnih odljeva bez dozvole ostalih Meštrovićevih nasljednika i nositelja autorskih prava naručila Marija Meštrović (Meštrovićeva kćer) 1987. te da je jedan danas u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a da je drugi bez pristanka ostalih nasljednika iznjela u SAD gdje mu se gubi svaki daljni trag.