IZLOŽBA U LONDONU

Među potomcima veselog vladara Karla II 'našao' se i junak Igara prijestolja

13.12.2017 u 11:09

Bionic
Reading

U Kraljičinoj galeriji u sklopu Buckinghamske palače u Londonu do svibnja iduće godine traje izložba posvećena 'veselom vladaru', kralju Karlu II, koji je vladao od 1660. do 1685. i koji je, osim što je bio ljubitelj umjetnosti i žena, iza sebe ostavio mnogo nezakonite djece, među čijim su današnjim potomcima i junaci serije 'Igra prijestolja' Kit Harrington (Jon Snow) i Rose Leslie (Yigritte), ali i princ William

Najljepše umjetnine i najveća blaga Karla II (Charles II), ekstravagantnog kralja koji je Engleskom, Škotskom i Irskom vladao nakon krvavog građanskog rata sredinom 17. stoljeća, mogu se pogledati na izložbi koja je prije nekoliko dana otvorena u Kraljičinoj galeriji u Londonu.

Pod nazivom 'Karlo II: Umjetnost i moć', izložba nudi pregled perioda vladavine kralja kojeg su u narodu nazivali 'veselim' jer je bio poznat kao jako sklon uživanju i uzbuđenjima.

  • +3
Izložba o Karlu II Izvor: Profimedia / Autor: NN

Vladao je od 1660. do 1685., nakon što je u Engleskoj završio građanski rat i prestala postojati kratkotrajna Cromwellova republika. Karlo II naslijedio je oca Karla I, koji je pogubljen u ratu, a 1662. vjenčao se s portugalskom princezom Katarinom od Braganze. U braku s njom 'veseli' vladar nije imao potomaka, ali zato jest brojnu nezakonitu djecu s ljubavnicama koje su kasnije proglašene vojvotkinjama. Priznao ih je 14, a među potomcima dvojice sinova, Henryja Fitzroyja, prvog vojvode od Graftona, i Charlesa Lennoxa, prvog vojvode od Richmonda, je i lady Diana. To znači da će princ William, vojvoda od Cambridgea, postati prvim potomkom Karla II na britanskom tronu, jednom kad na njega zasjedne.

I Kit Harrington, zvijezda serije 'Igra prijestolja', koji glumi kralja Jona Snowa, potomak je Karla II, kao i Rose Leslie, koja u seriji glumi Jonovu ljubav Yigritte, a za koju je zaručen i u 'pravom' životu.

Karlo II, osim kao nepopravljivi ženskaroš, bio je poznat po profinjenom stilu, ali i visini od 187 centimetara, koju je 'pojačavao' cipelama s potpeticama. I tamna kosa, koju je naslijedio od talijanske bake, pojavom ga je izdvajala od ostale engleske kraljevske svite. Zato ga je, među ostalim, londonski slikar John Michael Wright na portretu nastalom prilikom krunidbe opisao kao 'kralja s drugog svijeta'. Taj je monumentalna slika tek jedna od atrakcija izložbe u Buckinghamskoj palači.

Tu su i brojna remek-djela Tiziana i Lorenza Lotta te crteži Michelangela i Holbeina koje je skupljao Karlo II kao veliki ljubitelj umjetnosti i mecena brojnih umjetnika te prijatelj, među ostalih, Isaaca Newtona.