AUDIOVIZUALNO VIJEĆE

Među osam odobrenih animiranih filmova je i animacija kave na staklu

26.09.2016 u 23:10

Bionic
Reading

Hrvatsko audiovizualno vijeće odobrilo je sufinanciranje osam animiranih filmova na lipanjskom roku natječaja, te osam dugometražnih i kratkometražnih filmova za područje manjinskih koprodukcija u dva natječajna roka - u veljači i svibnju ove godine

Sufinanciranje animiranih filmova predloženo je na temelju cjelovitosti radova, vizualno originalnom konceptu, scenarističkoj dorađenosti, festivalskim potencijalima u Hrvatskoj i inozemstvu te elaboriranosti izvedbe samih projekata. Prijavilo ih se dvadeset, a odabrani projekti, ukupnog trajanja pedesetak minuta, sufinancirat će se s nešto više od 2.3 milijuna kuna.

Po riječima Boška Picule, umjetničkog savjetnika za animirani film, aktualni natječajni rok pokazao je veći broj kvalitetnih projekata i autore različitih generacija, a odlikuje ga i raznolikost tehnika animacije te tematsko-stilskih pristupa. Na natječaj se prijavilo čak trinaest produkcijskih kuća, što je nastavak trenda rasta broja zainteresiranih za proizvodnju animiranog filma u hrvatskoj kinematografiji.

Debitantske projekte ponudili su Kristijan Dulić - 3D animirani film 'Putnik', metaforična priča o potrazi za domom i prevarom, te David Lovrić, s projektom 'Sveti ljudi', trilerski ugođenim prikazom jedne neobične inicijacije.

Istaknuti autor animiranih filmova Daniel Šuljić ima novi projekt, 'Ispod kojeg li su samo kamena ispuzli', animacija kave na staklu koja govori o simbolima zla i nasilja u opreci s nemoći pojedinca.

Oktavijanom ovjenčani Matija Pisačić snimat će film 'Portretist mrtvih', atmosferičnu priču o čovjeku kojega počinju proganjati portreti mrtvaca koje izrađuje za nadgrobne ploče. 

Mladi nagrađivani hrvatski redatelj Natko Stipaničev radit će film 'Brod', parafrazu na potonuća poznatih brodova čija metaforika i umjetnički koncept postižu jedinstvenu sinergiju.

'Balada o fruli i ogrlici'Martina Babića, duhovito je iščitavanje slavenskih legendi u stop animaciji, film 'Epistaxis'Davida Peroša Bonnota spaja 2D i 3D u sarkastičnoj priči o čovjeku s naoko nerješivom poteškoćom, a Dinko Kumanović režira 'Plodove suše', satirični i univerzalno razumljivi osvrt na taštinu i poslušnost u ljubavnoj vezi.  

Manjinske koprodukcije - važan kriterij i zastupljenost hrvatskih filmaša

U kategoriji poticanja proizvodnje koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom odluke su donesene za dva roka poziva - 15. veljače i 25. svibnja ove godine. Za rok u veljači od trinaest prijavljenih, za sufinanciranje je predloženo tri projekta u ukupnom iznosu od 580 tisuća kuna, dok je za rok u svibnju pristiglo 25 prijava, a za sufinanciranje je predloženo njih pet, u iznosu 1.28 milijuna kuna. 

Sanja Ravlić, umjetnička savjetnica za filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom, obrazložila je kako se pri odabiru vodila kvalitetom ponuđenih scenarija, sveukupnom uspješnošću autora, ali i producenta i koproducenata filma.  

Ne manje važan bio je i kriterij zastupljenosti hrvatskih filmskih djelatnika u samoj proizvodnji filma, te produkcijski kriteriji konzistentnosti koprodukcijske strukture u smislu već potvrđenih ili mogućih dodatnih izvora financiranja te potencijala cirkulacije filma u kinima ili na međunarodnim filmskim festivalima.

Estonskoj redateljici Chintis Lundgren, autorici nagrađivanog 'Života s Hermannom H. Rottom' odobreno je sufinanciranje još jednog kratkometražnog animiranog filma - 'Manivald', u suradnji s koscenaristom Draškom Ivezićem i njegovom produkcijskom kućom Adriatic Animation. 

Dugometražni dokumentarni film 'Slatko od Ništa'Borisa Mitića, srpskog redatelja sa zagrebačkom adresom je, prema autorovim riječima, pokušaj stvaranja originalne, inspirativne i pristupačne kritike suvremenog društva s aspekta Ničega, idejom o tome što bi nam 'Ništa' reklo kada bi nam se po prvi put obratilo. 

Dok se u offu čuje samo glas naratora, film oslikavaju desetine direktora fotografije, a među njima je i velik broj hrvatskih autora, primjerice Boris Poljak i Silvestar Kolbas. 'Ništa' će kao narator, za međunarodnu verziju filma, utjeloviti Iggy Pop, dok glazbu potpisuje britanski kabaretski trio Tiger Lillies.

Hrvatski koproducent je Anti-Apsurd, a film su dosad otkupile, među ostalima, televizije u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Švedskoj, Finskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj.

Kratkometražni igrani film 'Deer Boy' poljske redateljice Katarzyne Gondek, u koprodukciji s hrvatskom Filmskom udrugom Motion, upečatljivim spojem vizuala i zvuka kombinira žanrove horora i bajke, uz elemente apsurdnog humora.

Debitantski dugometražni film 'Teret', srpskog redatelja Ognjena Glavonića, u koprodukciji s Kinoramom, nadahnut stvarnim događajima iz vremena NATO-vog bombardiranja Srbije, prati fizičko putovanje glavnog lika, ali i njegovo putovanje kroz samog sebe, svoje strahove, brige i sumnje.  

Sufinanciranje je odobreno još jednom dugometražnom prvijencu - 'Žaba' bosansko-hercegovačkog filmskog i kazališnog redatelja, Elmira Jukića. Film o PTSP-u kao stanju duha, ekranizacija istoimenog kazališnog komada hrvatskog pisca Dubravka Mihanovića, a hrvatski koproducent je Propeler Film.

Kratkometražni animirani film 'Koya – leteća knjiga' treći je u seriji kratkih animiranih filmova koje za ciljanu publiku, djecu u dobnoj skupini od 3 do 5 godina potpisuje slovenski autor Kolja Saksida, u hrvatskoj koprodukciji sa Studiom dim. 

Dugometražni dokumentarni film 'Okupirano kino'Senke Domanović, kroz razdoblje od preko godinu dana prati što se dešavalo nakon građanske okupacije jednog privatiziranog beogradskog kina. Hrvatski koproducent je Nukleus film.

'U slučaju rata' novi je dugometražni dokumentarni film češkog novinara i dokumentarista Jana Geberta, koji će iz Hrvatske koproducirati Hulahop. Film prati kontroverznog glavnog junaka, mladog Slovaka Petera Švrčeka, naoko uzornog studenta čiji se pravi život odvija na čelu paravojske 'Branitelji Slovačke'.