INOZEMNI USPJEH

Matija Ferlin – najbolji koreograf u Sloveniji

25.02.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Uspjesi hrvatskih umjetnika u Sloveniji nisu zanemarivi, što i nije čudno s obzirom na to da upravo sa sjevernim susjedom, unatoč političkim prepirkama i previranjima, hrvatska kultura, a posebno hrvatsko kazalište, najbolje i najčešće surađuje. Nakon što je prošle godine redatelj Ivica Buljan dobio nagradu Prešernovog sklada, najprestižniju u slovenskoj kulturi, proteklog vikenda je i koreograf Matija Ferlin proglašen najboljim muškim koreografom u Sloveniji

U sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala Gibanica, bijenalne platforme slovenskog suvremenog plesa Gibanica koja se održava od 2003, dodijeljene su i nagrade Društva za suvremeni ples, ujedno i organizatora manifestacije.

Riječ je o strukovnoj organizaciji koja je tek sad ustanovila i svoje nagrade, nazvane po plesačici i pedagoginji Kseniji Hribar, pa je uspjeh Matije Ferlina time još veći. Međutim, još uvijek mladi koreograf istarskih korijena čija karijera uspješno balansira između hrvatske scene i inozemstva, nipošto ne bi trebao biti iznenađen takvim priznanjem, iako dio slovenske suvremenoplesne scene, a pogotovo dio političkih struktura, baš i nije najsretniji što je tek osnovanu nagradu uzeo – stranac. Ferlin ipak nije stranac u Sloveniji, s obzirom na to da je u toj sredini prisutan gotovo koliko i u Hrvatskoj, a slovenskoj se kulturi 'odužio' i uvrštenjem djela avangardnog slovenskog pjesnika Srečka Kosovela u najnoviji solo rad iz serije 'Sad Sam'.

Nagradu Društva za suvremeni ples Slovenije Matija Ferlin osvojio je ipak najprije svojom novom predstavom 'Istovremeno drugi', koja je u koprodukciji Zavoda Emanat iz Ljubljane, Cankarjevog doma i Istarskog narodnog kazališta iz Pule imala premijerne izvedbe tijekom jeseni 2012. Kao i njegova ranija uspješnica 'Samice', i ova je nastala u suradnji s dramaturginjom Jasnom Žmak, dok izvođački tim čine Liz Konoshita, Roberta Milevoj, Claudia Fancelloo, Tomislav Feller i sam autor.

U obrazloženju nagrade piše: 'Matija Ferlin svakom svojom predstavom unosi novo i iznenađujuće u naš prostor. Iako je njegov istraživački rad ponajprije usmjeren na istraživanje raznih sustava pokreta, on ne koreografira samo pokret, već i ideju, prostor i emocionalni učinak. Njegove predstave odlikuje emotivna i ekspresivna punoća te slojevitost izraza koja je potkrijepljena vrhunskom tehničkom vještinom i osjećajem za strukturu i ritam. Matija Ferlin koreografskim pristupom jasnih stavova postavlja relevantna pitanja za područje cjelokupne scenske umjetnosti u širokom rasponu vremena i povijesti.'

Matija Ferlin

Matija Ferlin diplomirao na School for New Dance Development (SNDO) u Amsterdamu. Živio je i radio u Berlinu, a nakon povratka u Pulu posvetio se istraživanju i reartikulaciji raznih koncepata scenskog nastupa i ostalih medija kao što su kratki film, video, izložbe i kostimografija. Nastupao je na festivalima Impulstanz u Beču, Spider Festival u Lyonu, Mladi Levi i Gibanica u Ljubljani, Ex-Yu festival u New Yorku, Rhubarb Festival u Torontu, Festival suvremenog plesa u Bogoti, Rencontre Choregraphique u Parizu, Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, Perforacije u Zagrebu i drugdje. Produkcija zagrebačkog Studija za suvremeni ples 'Nastup' u koreografiji Matije Ferlina osvojila je tri Nagrade hrvatskog glumišta 2010, a Ferlin je također dobitnik nagrade portala Teatar.hr za najboljeg redatelja/koreografa u 2012. godini.

Predstavu 'Istovremeno drugi' domaća će publika imati već, ili tek, na Tjednu suvremenog plesa, početkom lipnja.