HRVATSKO DRUŠTVO PISACA

Martina Vidaić dobitnica Nagrade Kamov za knjigu 'Trg, tržnica, nož'

  • Autor: V.I. / Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2021 00:35
  • Objavljeno 18.11.2021 u 00:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Dobitnica Nagrade Kamov Hrvatskog društva pisaca (HDP) za najbolju knjigu godine je Matina Vidaić, za zbirku poezije "Trg, tržnica, nož", objavljeno je u srijedu u Rijeci

Vidaić je predstavljena kao dobitnica Nagrade Kamov, koja joj donosi 10 tisuća kuna, na prigodnoj svečanosti u Palači šećerane u Rijeci. Događaj je organiziran na rođendan Janka Polića Kamova.

U obrazloženju nagrade stoji da se ova briljantna knjiga poezije istovremeno ukazuje čitatelju u vremenskom okviru jednog jedinog dana, ali i u sva četiri godišnja doba.

'I kao što nije baš lako shvatiti kako to četiri godišnja doba stanu u jedan beskrajni dan, tako nije jednostavno, a možda ni potrebno, ovu formalno knjigu poezije, a to je valjda jer je objavljena u biblioteci Poezija, rodno, vrsno, ni žanrovski odrediti', stoji u obrazloženju.

  • +4
  • +1

Svečana dodjela Nagrade Kamov za najbolju knjigu godine

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako je u knjizi naveo urednik Kruno Lokotar, čini je 45 gustih poetskoproznih ulomaka o zadarskoj tržnici koji zajedno tvore možda poemu ili skelet romana u stihovima.

Finalisti Nagrade Kamov ove godine, uz Vidaić, bili su Branka Arh za zbirku poezije 'Tako čitaj: nekako od iza', Ivana Bodrožić za roman 'Sinovi, kćeri', Zoran Ferić za roman 'Putujuće kazalište' i Drago Glamuzina za roman 'Drugi zakon termodinamike'. Jedino Bodrožić nije mogla doći na proglašenje pobjednika i dodjelu nagrade.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Martina Vidaić, rođena 1986. godine, do sad je objavila zbirke pjesama 'Era gmazova', za koju je dobila nagradu Goran za mlade pjesnike, 'Tamni čovjek Birger' i 'Mehanika peluda', za koju je nagrađena Nagradom Ivan Goran Kovačić za najbolju zbirku pjesama u dvogodišnjem razdoblju. Autorica je romana 'Anatomija štakora'.

 Program su vodili član žirija Velid Đekić i voditelj projekta Nikola Petković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!