PREDSJEDANJE HRVATSKE VIJEĆEM EU

Martek u Sloveniji, Bućan u Poljskoj: U veljači niz gostovanja hrvatskih umjetnika diljem Europe

05.02.2020 u 15:29

Bionic
Reading

Retrospektivna izložba Vlade Marteka gostuje u Mestnoj galeriji Ljubljana od 6. veljače do 5. travnja, kao jedno od niza događanja u sklopu kulturno-umjetničkog programa hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Izložba Vlade Marteka donosi sveobuhvatan pregled njegovih djela, te s mnogim naslovima dopunjuje izdanje koje je postavljeno prošle godine u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka.

'Ljubljanska izložba, koja se sadržajno razlikuje od hrvatske izložbe, prva je obuhvatnija prezentacija ovog međunarodno poznatog hrvatskog umjetnika u Sloveniji', stoji u najavi Ministarstva kulture.

Za 20. veljače najavljeno je predstavljanje monografije Vlade Marteka u izdanju Ureda za fotografiju.

Ansambl Dialogos gostovat će 7. veljače u litavskom Vilniusu gdje će u Sveučilišnom kazalištu izvesti 'Juditu', biblijsku pripovijest iz renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića.

Biblijska priča o Juditi i Holofernu, te svi demoni iz njihovih unutarnjih svjetova, dolaze pred publiku u toj glazbenoj monodrami kroz medij ženskoga glasa koji pjeva nekoliko uloga koristeći širok spektar vokalnih nijansi, a prate ju viela, lirica i drvene flaute.

Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba gostuje 8. veljače u lisabonskom Nacionalnom kazalištu Sao Carlos 8. veljače s predstavom 'Smrt u Veneciji', u koreografiji Valentine Turcu, koju je časopis Dance Europe Critic’s Choice uvrstio u pet najboljih europskih baletnih predstava u prošloj sezoni.

  • +7
'Smrt u Veneciji' Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Ercegović

Isto kazalište će u talijanskoj Modeni na VIE Festivalu 26. i 27. veljače izvesti 'Antigonu' Slavoja Žižeka, u režiji Angele Richter, novo čitanje klasičnog predloška koje je sistematična analiza današnje Europe.

  • +10
Premijera predstave 'Antigona' u HNK Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Orkestar minhenskog radija pod ravnanjem Ivana Repušića 14. veljače u Munchenu izvodi 'Hrvatski glagoljaški Requiem', jednoga od najznačajnijih skladatelja hrvatske glazbe 20. stoljeća Igora Kuljerića.

U Parizu će od 13. do 29. veljače biti postavljena izložba 'Vlado Kristl: Madeleine, Madeleine' (AMCA i Muzej – Museo Lapidarium, Novigrad), u Galeriji Cité International des Arts. Popraćena audiovizualnim zapisima, dvojezičnim katalogom i prijevodima dviju Kristlovih pjesama nastalih u Fanjeauxu, predstavit će više od 60 djela.

Tim povodom u hrvatskom veleposlanstvu u Francuskoj 20. veljače održat će se promocija zbirke poezije Vlade Kristla po izboru akademika Tonka Maroevića.

Izložba plakata jednog od najistaknutijih hrvatskih grafičkih oblikovatelja Borisa Bućana moći će se razgledati od 14. veljače do 22. ožujka u Galeriji Miejska Arsenał u poljskom Poznanu.

Od sredine veljače do sredine svibnja u Slovenskom etnografskom muzeju u Ljubljani gostovat će izložba Etnografskog muzeja 'Dječje igračke iz hrvatske baštine – od tradicije do suvremenosti', autorice Iris Biškupić Bašić.

Bruxelles će u veljači  ugostiti dvije  izložbe - 'Prostor za sve moguće' i 'Vjenceslav Richter – Buntovnik s vizijom'.

Na prvoj se predstavljaju umjetnička djela iz zbirke Europskog parlamenta i djela na posudbi uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Umjetnička zbirka Europskog parlamenta bila je inicijativa Simone Veil, njegove prve predsjednice, osnovana je ranih 1980-ih a danas ima oko 600 suvremenih slika, skulptura i drugih umjetničkih djela iz svih država članica Europske unije.

Velika izložba Vjenceslava Richtera 'The World as a Pavilion. Vjenceslav Richter' će od 20. veljače do 19. travnja predstaviti stvaralaštvo jednog od najznačajnijeg arhitekta i umjetnika druge polovice 20. stoljeća kroz stotinjak radova iz područja arhitekture, umjetnosti i dizajna.

U suradnji hrvatsko-austrijske umjetničke grupe Numen / For Use, dizajnera i scenografa Svena Jonkea, Christopha Katzlera i Nikole Radeljkovića do 31. ožujka se u Berlinu predstavlja  izložba 'Bez daha', u Aquabit ART galeriji.