CENZURA U KNJIŽEVNOSTI

Mark Twain više nije na listi zabranjenih

26.09.2011 u 12:36

Bionic
Reading

U sklopu tjedna Tjedna zabranjenih knjiga koji se jednom godišnje obilježava u SAD-u na police se vraća 'Evin dnevnik' književnika Marka Twaina, ilustrirani roman zabranjen 1906. godine

Priča o rajskom vrtu pisana iz perspektive prve biblijske žene Eve zabranjena je 1906. godine nakon što su u knjižnici Charlton u Massachusettsu primili primjedbe zbog ilustracija na kojima je junakinja gola.

Slučaj je dospio u novine širom zemlje te u New York Times u kojemu se ironično pisalo o oskudnoj modi u rajskom vrtu.

'U sklopu Tjedna zabranjenih knjiga odlučili smo službeno skinuti zabranu s tog djela', kazala je ravnateljica knjižnice Cheryl Hansen.

U vrijeme kada je njegova knjiga uvrštena na popis zabranjenih Mark Twain je u pismu knjižnici zapisao da je zabrana njegove knjige posve besmislena sve dok necenzurirana Biblija stoji na dohvat ruku mladeži i djeci, zaključivši da ga takva smiješna zabrana ne ljuti, već zabavlja.

Savez američkih knjižnica tijekom 2010. suočio se s zahtjevima za zabranom 248 knjiga. Najviše pritužbi primili su zbog slikovnice 'And Tango Makes Three' koja donosi priču o dva pingvina koji odgajaju siročića – pile. U top deset knjiga čije su uklanjanje s polica tražili čitatelji su, među ostalim, 'Vrli novi svijet' Aldousa Huxleya, saga 'Sumrak' Stephenie Meyer i 'Crank' Ellen Hopkins.

Tjedan posvećen nepoćudnoj literaturi organiziran s ciljem širenja svijesti o slobodi održava se od 1982. godine pod geslom 'Učite, ne spaljujte!' (Learn, not burn!). Ove godine održava se od 24. rujna do 1. listopada.