GALERIJA FORUM

Maračić i Labrović nastoje afirmirati živu umjetnost

22.02.2013 u 15:51

Bionic
Reading

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji predstavljen je novi voditelj Galerije Forum. Riječ je o Antunu Maračiću, multimedijalnom umjetniku i bivšem ravnatelju Umjetničke galerije Dubrovnik. Za predsjednika Savjeta Galerije Forum imenovan je Siniša Labrović

Ravnateljica KIC–a Gabrijela Krmpotić–Kos, kojoj je na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine potvrđen četverogodišnji mandat, izrazila je povjerenje da će Maračić vratiti GF u centar zbivanja. Zahvalila je bivšoj voditeljici Višnji Knezoci–Dabac koja je skrbila za Galeriju još od 1979.

Maračić je iznio svoju viziju programa i cilja djelovanja GF-a, istaknuvši kako želi osmisliti program utemeljen na umjetnosti koja je u dosluhu s vremenom i prostorom u kojem stvara, koja je misleća i samopromišljajuća, aktivna i kritična, osjetljiva na okolnosti u kojima nastaje.

'Izložbeni program treba biti obilježen aktualnošću te visokim standardom, kako samog umjetničkog materijala tako i načina njegove prezentacije', kazao je Maračić.

'Umjetnost koja će se izlagati, ali i stvarati na licu mjesta, nije ograničena ni medijem ni stilskim oznakama; uz suvremene načine izražavanja kao što su video, instalacije i performansi, nisu isključeni ni tradicionalni mediji, poput slikarstva i kiparstva. Jedini kriterij koji se nameće je životnost djela, tj. njegov aktivni odnos prema svom prostorno-vremenskom kontekstu. Pritom će se voditi računa kako o suvremenim tako i o prethodećim autorima. Poštovat će se tradicija Galerije, izlagat će se i djela njezinih osnivača, posebno u prigodama obljetnica, kako autora samih tako i Galerije koja iduće godine slavi 45 godina od svog osnutka.'

Nadalje, Maračić je najavio prvu izložbu nakon preuzimanja mjesta voditelja Foruma. Bit će to izložba 'Vodič za galeriju', zagrebačke umjetnice Božene Končić Badurine koja se otvara 5. ožujka. Kako je riječ o umjetnici čiju je izložbu u UGD–u Maračić zadnju postavio, u pitanju je intimni link - način premošćivanja dvaju gradova i galerija.

Autorica će svojim načinom razmišljanja i rada - osvještavanjem prostora galerije, njezinog urbanog konteksta, naglašavanjem interaktivnog odnosa interijera i eksterijera, sadašnjeg trenutka i povijesti Galerije, pričom o njezinu osoblju - ostvariti izložbu kao paradigmu novog programa i njegovih atributa.

Također su predstavljeni novoizabrani članovi Savjeta Galerije Forum. To su redom: Siniša Labrović, Boris Cvjetanović, Marko Golub, Tina Gverović, Duje Jurić, Božena Končić Badurina, Ivan Kožarić, Ivana Mance, Tomislav Pavelić, Slaven Tolj, Đuro Seder i Vlasta Žanić

Riječ je o uglednim javnim radnicima, pretežno umjetnicima. Među članovima su i dva povjesničara umjetnosti (Golub, Mance) te arhitekt (Tomislav Pavelić).

Za predsjednika Savjeta Galerije Forum imenovan je Siniša Labrović, koji je objasnio kako je to prvi put u životu da je prihvatio neku odgovornu funkciju.

Učinio je to zbog bogate povijesti Galerije Forum, koja je prošla turbulentna vremena, kao i zbog njenog novog voditelja u čiji profesionalni i ljudski integritet ima apsolutno povjerenje.